Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Update situatie Balkan: de lange weg naar herstel
11 augustus 2014 |

Update situatie Balkan: de lange weg naar herstel

​Het is nu bijna 2 maanden geleden dat Bosnië, Servië en delen van Kroatië werden getroffen door hevige regenval. Samen met bevolking, instanties en andere hulporganisaties werkt het Rode Kruis aan de wederopbouw, maar de weg is lang en het zal nog jaren duren voordat de schade hersteld is.

Herstel gaat door

Momenteel helpt het Rode Kruis met puinruimen, het water drinkbaar maken en huizen desinfecteren en schoonmaken zodat zoveel mogelijk mensen weer kunnen terug keren naar hun huizen. Door de omvang van de schade duurt dit lang. Naast de fysieke hulp die het Rode Kruis biedt, wordt er ook financiële hulp geboden om de meest kwetsbaarste gezinnen te ondersteunen met hun doorlopende kosten, bijvoorbeeld de kosten voor hun hypotheek. Veel mensen zijn door de ramp al hun inkomsten verloren en daarom is deze vorm van steun hard nodig.

Een basisschool als nieuw thuis

Sommige mensen kunnen niet terugkeren naar hun huizen, omdat daar letterlijk niets meer van over is. ''Ik was in mijn huis tot de boot arriveerde, via de tweede verdieping kon ik op de boot stappen, maar het enige wat nog over is zijn de muren'' zegt Kata Djukic. Kata leeft samen met haar familie in een opvang die is gesitueerd in een basisschool. Het Rode Kruis voorziet de mensen in de opvangcentra van voedsel en hygiëne pakketten. Met als doel om mensen zoals Kata weer op eigen benen te laten staan. ''Hier heb ik niet veel nodig, ik ben heel dankbaar voor de hulp die ik heb ontvangen. Ik zag mijn leven letterlijk in het water vallen en ik hoop dat niemand dit ooit hoeft mee te maken''.

Hulp blijft nodig

Sinds het Rode Kruis een gironummer voor Balkan opende is er al €160.000 euro binnengekomen om onze hulp in de getroffen gebieden te ondersteunen. Helaas zijn we er nog lang niet en financiële ondersteuning blijft essentieel voor de wederopbouw. Geschat wordt dat daar 9 miljoen euro voor nodig is. Meer over onze hulpverlening in Bosnië, Servië en Kroatië en een overzicht in cijfers vind je hier.

Financiële ondersteuning blijft nodig voor de wederopbouw!