Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Update hulpverlening Balkan
8 juni 2014 |

Update hulpverlening Balkan

Nu het water zich wat begint terug te trekken, worden de gevolgen van de overstromingen in Bosnië, Servië en Kroatië​ pas echt goed zichtbaar.  De kosten voor wederopbouw lopen in de honderden miljoenen. 

T​otale verwoesting

Niet alleen de huizen van mensen zijn verwoest, maar ook hun voedselvoorziening en bronnen van inkomsten. De schade is niet te overzien. En terwijl een groot deel van de bevolking van deze landen al op  of onder de armoedegrens leefde, moet een substantieel deel ervan nu ook nog hypotheeklasten blijven betalen voor huizen die totaal verwoest zijn. Zonder enig uitzicht op financiële middelen om het te herstellen. Ook de bedrijven waar de mensen werken, of de eigen ondernemingen die ze hadden opgebouwd zijn immers vergaan.

Hulpverlening

Sommige gebieden blijven moeilijk of niet te bereiken. Er zijn honderden bruggen verwoest en wegen zijn vernield. Afwijken van begane paden kan vaak niet zomaar, omdat het gevaar van landmijnen op onontgonnen terrein schuilt. ​​

Nog steeds verblijven zo'n 100.000 mensen in evacuatiecentra. Het Rode Kruis helpt met noodhulppakketten en schoon water. Langzaam wordt de focus van noodhulp meer verlegd naar wederopbouw. En dat begint met veel,  heel veel puin ruimen. 


 

​​