Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vaatwasser uitruimen voor de vluchtelingen
14 oktober 2015 |

Vaatwasser uitruimen voor de vluchtelingen

#Vluchtelingen – Lotte, Marthe en Feliz uit groep 7 van Nutsbasisschool Zorgvliet in Den Haag hebben de afgelopen maand hard gewerkt. Met zijn drieën zetten zij verschillende acties op om geld en spullen op te halen voor vluchtelingen. “We hebben nu €870,10 opgehaald voor giro6868, maar we willen €1000,- inzamelen”, zegt Marthe.

Zorgvliet1.jpg
  Trots laten Feliz, Marthe en Lotte hun zelfgemaakte cheque zien.   

“We hebben bijna honderd zakken vol kleding en andere spullen ingezameld met de school. Megaveel!” zegt Feliz. “Vorige week ben ik naar de tandarts geweest en toen mocht ik allemaal tubes meenemen voor de vluchtelingen. Zo kunnen ze tenminste hun tanden poetsen”, vertelt ze. Marthe en Lotte hebben allebei veel dekens, jassen, schoenen en sokken ingezameld. Straks komt er een Rode Kruis-bus met vrijwilligers uit Amsterdam die de spullen samen met de leerlingen gaan inladen. Er is geen Welkom Winkel in Den Haag, dus gaan de spullen naar de Welkom Winkel in Amsterdam.

Zorgvliet2.jpg

 Bijna alle leerlingen helpen Rode Kruis-vrijwilligers Herman en Piet met het inladen van de bus.

“De mensen hebben recht op net zo’n goed leven als wij”

Dagelijks kijken de meiden het nieuws en de beelden over de vluchtelingen maken indruk op hen. “Als ik een vluchteling was zou ik ook graag geholpen willen worden”, zeg Marthe. “De mensen hebben recht op net zo’n goed leven als wij”. De meiden moeten er niet aan denken dat ze ooit wegvluchten uit Nederland. “Stel je voor dat je naar een land gaat waarvan je de taal niet spreekt en dat je familie niet meer in de buurt is. Dat lijkt mij heel erg”, zegt Lotte. “De boottocht is het allerergste van de reis, want veel mensen halen de overkant niet eens”.

Zorgvliet3.jpg

 Na het inladen kan er gegeten worden. Feliz, Marthe en Lotte hebben broodjes met knakworst belegd.
 

Heitje voor karweitje

Sylke Bosch, directeur van Zorgvliet, is trots op haar leerlingen. “Een maand lang zetten ze zich dagelijks in voor de vluchtelingen. Erg goed van ze”, zegt ze. Iedere dag stonden de meiden met een collectezak bij de ingang van de school. Leerlingen en ouders stopten er geld in. Verder hebben ze lege flessen ingezameld en daar statiegeld voor gekregen. Ze spoorden zelfs  andere leerlingen aan om een ‘heitje voor karweitje’ te doen. “Ouders kwamen vrolijk  naar me toe met de mededeling dat hun zoon ineens de vaatwasser uitruimde en de auto waste”, zegt Bosch. “Hoewel ze er uiteraard voor moesten betalen, waren de ouders blij verrast dat hun kinderen ineens zo goed hielpen in huis. Een mooie bijkomstigheid.”

Zorgvliet4.jpg
 Alle zakken zitten in de bus. De vrijwilligers kunnen tevreden terugrijden naar Amsterdam. Ze nemen de cheque van de meiden met een grote glimlach in ontvangst.

Naast alle inzamelacties organiseerden Lotte, Marthe en Feliz een boekenbal. Kinderen en ouders konden bij hen hun boeken inleveren. De meiden kozen een dag uit om ze te verkopen in de gymzaal. Op dit moment zijn ze druk bezig met het maken van broodjes knakworst. Zodra de Rode Kruis-bus door de meiden is vol geladen gaan ze de broodjes verkopen. “We hopen dat we met deze actie de vluchtelingen goed helpen en dat we genoeg spullen en geld hebben opgehaald”, zegt Feliz. “Het is heel belangrijk dat ze het niet koud hebben in de winter.”

Wil jij ook een actie organiseren om de vluchtelingen te helpen? Klik hier.

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.