Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws “Van het dorp rest alleen een berg zand”
23 februari 2015 |

“Van het dorp rest alleen een berg zand”

​#OverstromingMalawi - Jan Heeger van het Nederlandse Rode Kruis werkt als water- en sanitatiespecialist in Malawi, waar sinds begin januari 2015 honderdduizenden mensen hun huis zijn kwijtgeraakt door overstromingen. De slachtoffers staat een grote hoeveelheid problemen te wachten.   

 Weggespoeld dorp.png
Dit was eerst een dorp. Nu zijn de bewoners alles kwijt en gevlucht naar kampen om op te drogen.

"Het zuidelijk deel van Malawi, een van de armste landen in de hoorn van Afrika, is tot rampgebied verklaard. Vijftien van de achttien districten in dit land zijn getroffen door overstromingen. Ongeveer 64.000 hectare land staat onder water. Van 683.000 mensen is de oogst weggespoeld. Meer dan 174.000 mensen zijn hun huis en bezittingen kwijtgeraakt. Hoeveel mensen precies gestorven zijn, is niet bekend, maar tot nu zijn het er zeker meer dan honderd en er zijn nog veel mensen vermist.

Ramp op ramp

Als je bedenkt dat 74% van de bevolking van Malawi toch al onder de armoedegrens leeft, dan is deze ramp extra groot. En je kunt je voorstellen dat hij nog groter gaat worden. Besmettelijke ziektes, zoals cholera, zullen mensen overvallen en ook ondervoeding ligt op de loer. Het is moeilijk te bepalen waar de noden het hoogst zijn. Er zijn honderden kampen waar mensen hun toevlucht hebben gezocht.  Zo weten we niet waar de meeste slachtoffers zich bevinden. Ook de aangetaste infrastructuur veroorzaakt dat wij niet overal ons werk kunnen doen. Wegen zijn bijvoorbeeld soms onbegaanbaar, bruggen zijn weggespoeld en rivieren zijn breder geworden.

 Kinderen.JPG

Door de hygiëne in onder andere dit kamp te verbeteren, willen we voorkomen dat al deze kinderen ziek worden.  

Hulpverlening opstarten

Als water- en sanitatiespecialist zorg ik voor de sanitaire voorzieningen. Ik maak deel uit van een FACT-team, een team met verschillende specialisten. Een aantal van ons werken aan de logistiek, anderen aan onderdak en hulpverlening en er is ook een teamleider. Het is onze taak om samen met het Rode Kruis in Malawi een plan met een budget op te stellen. We starten de eerste-hulpverlening op, maar vaak hebben vrijwilligers dit al gedaan. Het komt regelmatig voor dat wij later dan de vrijwilligers te horen krijgen dat er een ramp gaande is. Omdat zij deel uitmaken van de getroffen bevolking zijn ze meteen ter plekke om de eerste hulp te verlenen.
Water en Sanitatie.JPG
Deze mensen zijn druk bezig, maar veel anderen durven nog niets op te bouwen. Ze zijn bang dat er binnenkort weer een overstroming komt.  

Een berg zand

De totale schade in deze regio is haast niet voor te stellen. De overstroming heeft zelfs een compleet dorp van de kaart weggevaagd. Mijn collega John Sparrow sprak met dorpshoofd Wizman Manyowa die hem vertelde dat zijn dorp niet meer bestaat. Het dorp was overstroomd door de Ruo, vertelde Wizman Manyowa. Zes mensen verdronken. Het was de ergste overstroming die hij ooit heeft gezien. 'Vroeger was er een patroon in de regens, maar nu is het onvoorspelbaar geworden', zegt Manyowa. 'Een hoop zand: dat was wat er nog over was van mijn dorp. Net voor de overstroming hebben we zaden gepland in deze velden. Alles is weg. Straks zal er geen oogst zijn.'"