Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Veel ongelukken, weinig ambulances"
8 april 2015 |

"Veel ongelukken, weinig ambulances"

#SyrischeVluchtelingen – Gerard Jonkman ziet dat de ambulanceteams in Libanon het extreem druk hebben. Sinds het land overspoeld is met anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen gebeuren er  meer ongelukken dan voorheen.
Screen Shot 2014-04-14 at 11.34.36 AM.png
De ambulanceteams laten zien hoe ze te werk gaan. In het dagelijks leven hebben ze hun handen vol. (Foto: screenshot Libanese Rode Kruis)

"Als collega Fettsje Boorsma en ik het ambulancestation van het Libanese Rode Kruis in Halba binnengaan zien we portretten hangen van twee jongemannen. Het blijken vrijwilligers van het Libanese Rode Kruis te zijn die tijdens hun missies in 2007 om het leven kwamen. Zij gaven hun leven terwijl zij bezig waren de levens van anderen te redden. Ondanks het feit dat ze enorm professioneel  en ervaren zijn, komt het voor dat vrijwilligers van het Libanese Rode Kruis slachtoffer van het geweld zijn. 'Wrong time, wrong place' noemen ze dat dan hier.
Screen Shot 2014-04-14 at 11.35.03 AM.png
In totaal zijn er 46 ambulancestations in Libanon. (Foto: screenshot Libanese Rode Kruis)

Extreem druk

In het station is niemand aanwezig,  alle ambulances zijn op missies. Dit is de dagelijkse realiteit in de ambulancestations van het Libanese Rode Kruis. Er is alleen een vrijwilliger die de telefoon opneemt en contact onderhoudt met de ambulances. De ambulanceteams waren altijd al erg druk, maar sinds Libanon is overstroomd door anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen is het extreem. Ongeluk schuilt in een klein hoekje. Ook Syrische vluchtelingen raken betrokken in een noodsituatie en moeten dan per ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht.  Ze raken onderkoeld door bevriezing, ze lopen gemakkelijk brandwonden op doordat hun tenten verwarmd zijn met kacheltjes. En dan zijn er de 'gewone' medische noodsituaties. Ook Syriërs kunnen een hartaanval krijgen.
Screen Shot 2014-04-14 at 11.36.00 AM.png
Het Libanese Rode Kruis krijgt ondersteuning van het Duitse Rode Kruis, het Nederlandse Rode Kruis en ECHO. (Foto: screenshot Libanese Rode Kruis)

Ondersteuning

Het Libanese Rode Kruis heeft enorme behoefte aan extra ambulances en extra vrijwilligers om de patiënten te kunnen blijven vervoeren.  Het totaal aantal geregistreerde en ongeregistreerde vluchtelingen bedraagt nu bijna 50% ten opzichte van de Libanese bevolking. Ondertussen moeten de Libanezen natuurlijk ook gewoon per ambulance naar het ziekenhuis wanneer dat nodig is. Om die reden hebben het Nederlandse Rode Kruis, het Duitse Rode Kruis en de Europese Commissie Humanitaire Hulp en Civiele Bescherming (ECHO) besloten het Libanese Rode Kruis te helpen. ECHO is een donor en een partner van het Rode Kruis in Libanon. Deze drie organisaties helpen ons met de financiering van projecten en denken mee over de uitvoering.

Screen Shot 2014-04-14 at 12.02.13 PM.png

De Libanese Rode Kruis-hulpverleners krijgen een goede training zodat ze met de dagelijkse realiteit kunnen omgaan. (Foto: screenshot Libanese Rode Kruis)

Als een familie

Na een kwartier komt het team van één van de ambulances terug van een missie. Deze groep bestaat in dit geval uit drie vrijwilligers. De teamleidster vertelt dat het zo druk is dat ze de afgelopen twee weken vrijwel continu in het ambulancestation is geweest. Ze is maar één keer naar huis gegaan en dat was alleen om schone kleren op te halen en haar ouders te vertellen dat ze het goed maakte. Maar ze straalt. Zoals vrijwel alle vrijwilligers van het Libanese Rode Kruis vertelt ze dat het Rode Kruis voor haar als een familie is. Eén van de hulpverleners vertelt dat hij vrijwilliger is geworden omdat het Libanese Rode Kruis zijn leven heeft gered toen hij een auto-ongeluk kreeg. Nadat we uitgebreid hebben gesproken met de hulpverleners vertrekken Fettsje en ik naar Tripoli."

Help de Syrische vluchtelingen

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de Syriërs in de vluchtelingenkampen. Stort op girorekening 6868 en steun de Syrische vluchtelingen in Libanon. Het IBAN nummer van giro 6868 is NL83INGB0000006868 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.