Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 40.000 handtekeningen opgehaald tegen kernwapens
28 juli 2015 |

40.000 handtekeningen opgehaald tegen kernwapens

#Kernwapens - Vredesorganisatie PAX heeft meer dan 40.000 handtekeningen opgehaald voor het burgerinitiatief ‘Teken tegen Kernwapens’. Dit betekent dat de Tweede Kamer moet debatteren over een nationaal verbod op kernwapens. Het Rode Kruis steunt deze campagne.

paxwb.jpg
We zijn blij dat er zoveel handtekeningen zijn opgehaald. Een verbod op kernwapens is hard nodig. (Foto: PAX)

“Een verbod op kernwapens is de enige manier om een kernwapenexplosie te voorkomen. De humanitaire gevolgen van kernwapens zijn catastrofaal, waardoor hulpverlening na een explosie niet of nauwelijks mogelijk is”, zegt expert humanitair oorlogsrecht van het Rode Kruis Mirjam de Bruin.

Verschrikkelijke gevolgen

Wanneer een kernwapenexplosie plaats heeft gevonden is er geen informatie beschikbaar uit het rampgebied. Dit is gebleken uit een onderzoek van de ICRC uit 2009. Daarnaast is de infrastructuur ernstig beschadigd, waardoor het getroffen gebied onbereikbaar is. Bovendien is de straling zeer schadelijk en is er te weinig materiaal beschikbaar om hulpverleners hiertegen te beschermen. Vanwege deze verschrikkelijke gevolgen steunen wij de campagne van PAX.

 “70 jaar na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki vormen kernwapens nog steeds een onacceptabel groot risico voor de mensheid”, zegt President van het Internationale Rode Kruis Peter Maurer. Elk jaar op 6 augustus herdenken de Japanners de val van de kernbom op Hiroshima. Maurer: “De vernietigende kracht van nucleaire wapens is ongeëvenaard, maar toch zijn kernwapens het enige massavernietigingswapen dat nog niet is verbannen.”

Neutraliteit

Het steunen van de campagne van PAX sluit aan bij het principe van ‘neutraliteit’, een van onze grondbeginselen. Vanuit dit beginsel kiezen we altijd de kant van de slachtoffers: de gevolgen voor mogelijke slachtoffers van een toekomstige kernexplosie zijn zó groot dat een verbod nodig is. Daarom zijn we blij dat er zoveel handtekeningen zijn verzameld.

In september zal PAX de handtekeningen aanbieden aan de Tweede Kamer. Daarna wordt bepaald wanneer het debat plaatsvindt. “Inmiddels hebben al 113 van de 195 internationaal erkende staten aangegeven te willen onderhandelen over een wereldwijd verbod. Het is hoog tijd dat de Nederlandse regering zich bij deze meerderheid aansluit”, zegt Krista van Velzen van PAX.