Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Veilig en waardig begraven in de strijd tegen ebola
27 november 2014 |

Veilig en waardig begraven in de strijd tegen ebola

In de bestrijding van de ebola-epidemie is het belangrijk dat de begrafenis van ebola-slachtoffers onder strenge veiligheidsmaatregelen, maar ook waardige omstandigheden plaatsvindt. Waarom eigenlijk?

Je zou denken dat het gevaar voor besmetting is geweken als een ebola-patiënt is overleden, maar niets is minder waar. In heel veel culturen, ook in West-Afrika is het een traditie dat familieleden het lichaam van de overledene zelf wassen en klaarmaken voor de begrafenis. Echter, na overlijden is de kans op besmetting onverminderd groot, omdat het ebola-virus dan nog steeds in het lichaam aanwezig is. Het virus verspreidt zich heel gemakkelijk via de vrijkomende lichaamssappen van de overledene. Het lichaam wasemt in feite vocht waarin zich het virus bevindt. Zodoende maakt de traditionele manier van begraven snel nieuwe slachtoffers. 

Waardig begraven

Je zult de begrafenis van je dierbare maar aan onbekenden in beschermende pakken moeten overlaten. Daarom is het belangrijk dat een begrafenis niet alleen veilig, maar ook waardig geschiedt. Een begrafenis in lijn met de lokale gebruiken draagt immers bij aan de rouwverwerking. Zo kunnen nabestaanden een begin maken met de verwerking van het verlies van hun dierbaren. Bovendien zorgt een waardige begrafenis ervoor dat mensen gemakkelijker accepteren dat veilig begraven nodig is. In gemeenschappen die niet openstaan voor alle veiligheidsmaatregelen zou de bestrijding van de epidemie veel lastiger zijn. Het Rode Kruis verzorgt daarom veilige én waardige begrafenissen.

ebola veilig begraven.jpg 

Getrainde begrafenis-vrijwilligers doen hun werk als het besmettingsgevaar nog lang niet geweken is.

Getrainde vrijwilligers

Getrainde vrijwilligers van het Rode Kruis werken in teams om ebola-slachtoffers veilig, maar dus ook waardig te bergen. De vrijwilligers komen uit de gemeenschappen en kennen de plaatselijke rituelen. Hun werk vindt plaats op een zeer gevaarlijk moment, namelijk als het besmettingsgevaar nog lang niet geweken is. Daarom zijn de vrijwilligers van top tot teen gehuld in beschermende pakken. Soms zijn de begrafenisteams wel acht uur onderweg voor een begrafenis op een afgelegen locatie.

Begrafenispakketten
Sinds het begin van de uitbraak van het ebola-virus biedt het Rode Kruis hulp in West-Afrika. De eerste opbrengsten van de Giro 555-campagne zijn al besteed aan pakketten voor de veilige en waardige begrafenissen in Guinee. Elk pakket bestaat uit onder andere beschermende kleding, maskers, handschoenen en een brancard om het lichaam gemakkelijk te vervoeren. Maar ook de chloortabletten en een druktank met handspuit die nodig is om het huis of de omgeving van de overledene te ontsmetten. Op dit moment verzorgt het Rode Kruis alle veilige begrafenissen in Guinee.

ebola waardig begraven.jpg 

Bij waardig begraven hoort ook overleg met de familie. Hun acceptatie is een voorwaarde om veilig te kunnen begraven

Van medische crisis naar humanitaire ramp

De ebola-uitbraak in West-Afrika is allang niet meer een medische crisis. Complete samenlevingen zijn ontwricht. De epidemie betekent een humanitaire ramp die miljoenen mensen raakt. Honderdduizenden mensen zitten zonder werk en inkomen. Kinderen die hun ouders aan ebola zijn verloren, hebben opvang nodig. Er is voedseltekort. Er is tekort aan schoon water. Er is dringend behoefte aan medische zorg, omdat de reguliere gezondheidszorg ontregeld is. En er is grote behoefte aan traumabegeleiding en voorlichting over het virus.

Help de slachtoffers

Het aantal slachtoffers blijft ondanks alle inspanningen razendsnel stijgen. Op dit moment zijn 15.351 besmettingen bekend en 5.459 mensen gestorven aan de ziekte (WHO-telling 14 november 2014). Giro555 roept het Nederlandse volk op de nationale actie van de samenwerkende hulporganisaties te steunen. Stop de ebola-ramp!