Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Veldhospitaal volop in bedrijf
22 januari 2010 |

Veldhospitaal volop in bedrijf

Negentig minuten nadat Haïti afgelopen woensdag opschrok van een krachtige naschok, zagen twee baby's het daglicht in een Rode Kruis veldhospitaal.

De bevallingen

"De eerste moeder meldde zich plotseling bij ons en had accuut een keizersnede nodig", vertelt anesthesioloog Arthur Halvorsen. "We konden plaats voor haar maken in de operatiekamer. Moeder en zoon maken het heel goed. De andere moeder, die was ingesteld op een keizersnede, kreeg haar kerngezonde dochtertje via een natuurlijke bevalling terwijl het team bezig was met de eerste keizersnede."

      Veldhospitaal volop in bedrijf-1.jpg             Veldhospitaal volop in bedrijf-2.jpg


Ernstige verwondingen

Afgelopen dinsdag begon het werk voor de Rode Kruis de Rode Halve Maan chirurgen. Niet al hun operaties hebben een even mooie afloop zoals de bevallingen. "Veel van onze patiënten moeten amputaties ondergaan omdat hun verwondingen zo ernstig geïnfecteerd zijn," aldus chirurg Brynjulf Ystgaard. "Het is altijd een pijnlijke beslissing om over te gaan tot een amputatie,helemaal in een land zo arm als Haïti, waar mensen met een beperking een moeilijk lot te wachten staat."

 Maximaal 200 patiënten per dag

De 70 bedden van het veldhospitaal kunnen maximaal 200 patiënten per dag behandelen. Het is opgezet in de buurt van het Universitair Ziekenhuis in Port-au-Prince en telt een twintigkoppige staf. Het hospitaal beschikt over een polikliniek, twee operatiekamers, een moeder-en-kind eenheid en post-operatieve zorg voorzieningen.

Het verlenen van dringende medische hulp blijft een topprioriteit van het Rode Kruis in Haïti. Naast het veldhospitaal, zijn twee basisgezondheidszorg eenheden operationeel. Deze mobiele klinieken zijn ontworpen om curatieve en preventieve gezondheidszorg te bieden aan 30.000 mensen in de nasleep van een ramp.

Verder levert het Rode Kruis inmiddels 500.000 liter water per dag. Dit zal meer worden naarmate er steeds meer hulpgoederen aankomen in Port-au-Prince.
73 miljoen euro
Het Internationale Rode Kruis geeft aan 73 miljoen euro nodig te hebben ter ondersteuning van het Haitiaanse Rode Kruis voor hulp aan 300.000 mensen gedurende 3 jaar.