Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vele naschokken in Chili
2 april 2010 |

Vele naschokken in Chili

27 februari werd Chili getroffen door een enorme aardbeving. Het Chileense Rode Kruis is continu bezig om getroffen gezinnen te voorzien van noodhulp. Speciale aandacht wordt besteed aan psychologische ondersteuning voor mensen die getraumatiseerd zijn door de sterke aanhoudende naschokken. Het Rode Kruis en Rode Halve Maan (IFRC) heeft internationale hulpteams gestuurd om het Chileense Rode Kruis te ondersteunen.

 
Meer dan 200 naschokken van meer dan 5 op de schaal van Richter zijn gemeten na de ramp. "Deze sterke trillingen zijn bijzonder stressvol voor mensen die proberen te herstellen van de trauma's die ze hebben opgelopen door verloren  familieleden en vrienden en bij velen zijn huizen en bestaansmiddelen verwoest", vertelt Gustavo Ramirez, regionale vertegenwoordiger van het Internationale Rode Kruis, die momenteel in Chili verblijft. "Mensen die in de kustgebieden wonen zijn niet alleen bang voor naschokken, maar ook voor de eventuele tsunami's die deze kunnen veroorzaken. Zelfs mensen waarvan de huizen veilig zijn bevonden, zijn bang om in hun huizen te blijven. Velen vragen zich af of de naschokken ooit zullen stoppen. "
 
Het psychologische support team (14 leden) opgezet door het Spaanse Rode Kruis, wordt ondersteunt door medewerkers van het Colombiaanse, Ecuadoriaanse en Nicaraguaanse Rode Kruis en de Chileense Rode Kruis-vrijwilligers. Het team heeft sinds de ramp bijna 1700 volwassenen en kinderen behandeld. Ze werken in de regio Maule en Santiago. Naast het geven van therapeutische sessies aan de slachtoffers van de ramp, in het bijzonder kinderen, trainen ze ook Rode Kruis vrijwilligers.
 
Er zijn verschillende eerste hulp posten opgezet in gebieden waar ziekenhuizen vernietigd zijn om mensen te kunnen blijven voorzien van gezondheidszorg. De eerste hulppost  van het Spaanse Rode Kruis heeft bijna 1.200 mensen behandeld in Hualañe (regio Maule). Een tweede post is door het Japanse Rode Kruis opgericht in Parral (Bio-Bío regio) en een chirurgische veldhospitaal wordt opgericht door het Rode Kruis van Finland en Noorwegen in Pitrufquen (Araucanía regio). Deze faciliteiten zullen de komende weken allemaal worden overgedragen aan plaatselijke functionarissen.
 
Chileense Rode Kruis-vrijwilligers zullen ook in de toekomst hun belangrijke werk blijven uitvoeren voor de slachtoffers zoals: het uitvoeren van evaluaties, ondersteunen van gezondheidsteams, het ontvangen en verpakken van gedoneerde goederen en deze transporteren naar getroffen gebieden, het distribueren van voedsel, noodhulp en toiletartikelen. Tot op heden hebben meer dan 2.300 huishoudens (11.600 personen) keukengerei, toiletartikelen, dekens, jerrycans en dekzeilen hebben ontvangen in de regio's Maule en Bío-Bío.
 
Het internationale Rode Kruis heeft een herziene noodoproep geplaatst van 13 miljoen Zwitserse frank (9,4 miljoen euro) om een jaar lang de gezondheidszorg te kunnen financieren voor maximaal 90.000 mensen, onderdak en bijstand te bieden aan 10.000 gezinnen (50.000 mensen), hulpgoederen te leveren voor 75.000 mensen en schoon water en sanitaire voorzieningen voor maximaal 10.000 mensen.
 
Tot op heden is slechts een derde van het gevraagde bedrag ontvangen. "We doen een beroep op alle mensen om te doneren, zodat we niet alleen de eerste behoeften aan noodhulp en herstelactiviteiten kunnen dekken, maar ook ondersteuning kunnen bieden op lange termijn, zoals duurzame Rode Kruis rampenreductie programma's. We willen dit niet alleen in het getroffen gebied doen, maar over het hele land. Dit is een zeer belangrijke doelstelling van ons", voegt Gustavo Ramirez toe.