Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vergeet vluchtelingen buiten Europa niet
9 september 2015 |

Vergeet vluchtelingen buiten Europa niet

​#Vluchtelingen - Met 60 miljoen vluchtelingen is de behoefte aan hulp groter dan ooit. Het Rode Kruis komt zeker 200 miljoen euro tekort om de miljoenen vluchtelingen als gevolg van de aanhoudende conflicten in de wereld te helpen. Met het trieste gevolg dat we nu levensgevaarlijke keuzes moet maken. Op dit moment is er veel aandacht voor vluchtelingen in Europa, maar vergeet de vluchtelingen wereldwijd niet. Daarom roept de hulporganisatie alle Nederlanders op haar te steunen en geld te storten op giro 6868.

 

CAR-moeder-baby.jpg
In het Dzaipi vluchtelingenkampin Adjumani, Oeganda, wonen veel moeders en kinderen.

 

In Zuid-Soedan dwingen strijdende partijen met geweld en verwoesting al drie jaar mensen om huis en haard te verlaten, dreigen honderdduizenden mensen te sterven als er niet met spoed meer hulp georganiseerd wordt. Maar ook in Jemen brengt het tekort aan medische hulp risico’s met zich mee. Er is volstrekt onvoldoende hulp voor gewonden. In Syrië moeten mensen nu het land noodgedwongen verlaten omdat er te weinig voedsel beschikbaar is, met alle gevolgen van dien. In al deze landen verslechterd de situatie met de dag en wordt de behoefte aan hulp steeds groter.
 

Heftig

“Het is pijnlijk en frustrerend wanneer je als noodhulporganisatie gedwongen wordt te kiezen wie geholpen wordt en wie niet als gevolg van een tekort aan financiën”, zegt Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, die net gesproken heeft met vluchtelingen in de Centraal Afrikaanse Republiek. Daar zag hij hoe schrijnend de situatie is. “Het was heftig om 12.000 mensen te zien leven in een kamp onder erbarmelijke omstandigheden. Zij kunnen én durven niet naar huis.”
 

Meer hulp is nodig

We hebben geld nodig om te zorgen voor onderdak, medische hulp, voedsel en schoon drinkwater in landen als Syrië, Jemen, Oekraïne, Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Bij noodhulpverlening bepalen we ter plaatse wie het meest kwetsbaar is en hoeveel mensen hulp nodig hebben. 
 
Meer hulp in conflictgebieden en de omliggende regio's is nodig om te voorkomen dat mensen een levensgevaarlijke tocht naar Europa moeten maken.