Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Eerste Ready2Help-oefening: “Extra handjes zijn keihard nodig”
14 maart 2015 |

Eerste Ready2Help-oefening: “Extra handjes zijn keihard nodig”

​#Ready2Help - Op zaterdag 14 maart 2015 kwam het burgerhulpnetwerk Ready2help voor het eerst in actie. Tijdens de grootste rampoefening van het Nederlandse Rode Kruis ooit, oefenden honderden burgers niet alleen op locatie, maar ook online. De praktijkoefening van uur tot uur.

IMG_6036.JPG     De Ready2Helpers stellen de oude man met zijn rollator gerust.

De oude man op huisnummer 3 moet zijn huis verlaten. Het water dreigt zijn huis in te stromen en dat is te gevaarlijk. Hij maakt zich grote zorgen over zijn vogeltje dat nog binnen is en probeert de burgerhulpverleners ervan te overtuigen dat hij naar binnen moet om het diertje te redden. De Lotus-acteur, die zelf ook al op leeftijd is, zet zijn rol met verve neer tijdens de oefening van Ready2Help. Het burgerhulpnetwerk werd in het najaar van 2014 gelanceerd door het Nederlandse Rode Kruis. 

Het rampscenario

Op vrijdag 13 maart is een zware storm over Dordrecht getrokken. Het waterpeil rond Dordrecht stijgt tot uitzonderlijke hoogte en in buitendijkse gebieden ontstaat wateroverlast. Om de bewoners te ondersteunen bij het opruimen van hun wijk is Ready2Help ingeroepen. De ramp is nauwgezet in scene gezet op een oefenlocatie in Dordrecht. Compleet met afgewaaide takken, wateroverlast, modder en zandzakken.

Online-oefening

Parallel aan de praktijkoefening is een team van vrijwilligers online hulpverlening ingezet om de sociale media te monitoren op noodoproepen en vragen van getroffenen. Ook weer als oefening. Meer dan honderd twitteraars verstuurden tweets alsof ze betrokken waren bij de ramp. Om de hulpverleningsdiensten niet in verwarring te brengen, werden de tweets verstuurd met de hashtag #R2Hoefening.

IMG_6041.JPG

 Omgewaaide bomen worden opgeruimd zodat de straat weer vrij is.

7:00 uur:

Dordrecht is zwaar bewolkt. Er staat een venijnige bries en het is koud. De perfecte setting voor het naspelen van 'de dag na de ramp'. Nico Zuurmond, hoofd nationale hulp van het Nederlandse Rode Kruis brieft zijn teams: de oefenstaf, het supportteam en de teamleiders.

9:45 uur:

Het vrijwilligersteam online hulpverlening zit klaar om de verwachte duizenden tweets van die dag te beantwoorden via social media. Schouder aan schouder, uitgerust met beeldschermen en getraind voor de web monitoring tool. Op het hoogtepunt van de oefening produceert het team 1300 reacties per uur op de gefingeerde noodoproepen.  

IMG_6014.JPG

 Danae:  "Mijn opa en oma hebben de watersnoodramp meegemaakt en mij er veel over verteld."

10:00 uur:

De eerste burgers, die zich in de week voor de oefening konden opgegeven, komen met bussen aan op het oefenterrein. Ze krijgen de opdracht afgewaaide takken op te ruimen, zandzakken te plaatsen en modder weg te scheppen om de woonwijk weer bewoonbaar te maken. Na het aanschieten van de witte Ready2Help-hesjes en een vlotte indeling van de groepen gaan ze aan de slag. Er lijkt geen tijd te verliezen.

10:13 uur:

Zandzakken vullen is zwaar werk. Danae Geelhoed (23) is erbij gaan zitten. De Zeeuwse wil iets voor Nederland betekenen, vertelt ze. "Mijn opa en oma hebben de watersnoodramp meegemaakt en mij er veel over verteld. Het kan nooit kwaad om voor een noodsituatie te oefenen."

11:00 uur:

Koffie! Samen helpen lijkt de band tussen mensen te smeden, zelfs tussen wildvreemden. Edwin te Velde (45): "Er ontstond direct een kameraadschappelijke sfeer. Na de briefing zag je dat mensen hun eigen systeempjes op elkaar afstemden. Een initiatief als dit broodnodig als je bedenkt dat we al lang geen dienstplicht meer hebben."

IMG_6012.JPG
 Nederland steekt de handen uit de mouwen!

11:41 uur:

Projectleider Wouter Bijlsma die het vrijwilligersteam online hulpverlening aanstuurt, meldt het eerste succes van de dag. #R2Hoefening is op dat moment trending topic: een van de meest gebruikte hashtags op Twitter van dat moment.

15:30 uur:

Teamleider Han Thesingh (66) inspecteert het werk van 'zijn' Ready2Helpers: "We dachten dat er veel nodig was om de mensen vandaag enthousiast te krijgen, maar het liep direct als vanzelf. Misschien zelfs iets te goed: in hun enthousiasme hadden ze de verkeerde container gevuld." 

16:00 uur:

De Lotus-acteur zit nog altijd in zijn rol. De Ready2Helpers proberen de oude man gerust te stellen en knijpen een oogje toe als hij met zijn rollator een flinke zandzak naar zijn voordeur wil vervoeren. Alleen wat hulp met het lossen van zijn vracht. Dat was alles wat hij nodig had.

"We hebben vandaag gezien hoe graag Nederland de handen uit de mouwen steekt", blikt Rode Kruis-directeur Gijs de Vries tevreden terug op de oefening. "Onze aandacht gaat uit naar de getroffenen die dit op dat moment hard nodig hebben. De extra handjes ter ondersteuning van de hulpverleningsdiensten zijn bij grote rampen keihard nodig."