Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vier vragen over de cholera-uitbraak in Haïti
8 juni 2011 |

Vier vragen over de cholera-uitbraak in Haïti

Anderhalf jaar na de aardbeving kampt Haïti nog steeds met cholera. Het zwaarst getroffen gebied was in oktober 2010 de regio Artibonite, in het westen van het land. Nu, in juni 2011, wordt in de hoofdstad Port-au-Prince een nieuwe toename van patienten gesignaleerd. Cholera is een zeer besmettelijke ziekte. Alle voorwaarden om zich verder te ontwikkelen zijn in Haïti aanwezig. Het land heeft een gebrek aan schoon drinkwater en sanitatievoorzieningen. Volgens deskundigen is een uitbraak in de hoofdstad Port-au-Prince desastreus. Aan het woord Michel Becks, adviseur water en sanitatie bij het Nederlandse Rode Kruis. 

 

Q.  Wat is cholera?

A.  Cholera is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie. De cholerabacterie leeft voornamelijk in het water en verspreidt zich vanuit het water op verschillende manieren: via drinkwater, voedsel, uitwerpselen, vliegen en van persoon tot persoon. De infectie bereikt mensen via de mond, bijvoorbeeld door het drinken van besmet water of eten van besmet voedsel. Vliegen zitten bijvoorbeeld eerst op besmette uitwerpselen en daarna op het voedsel van mensen. Het is daarom belangrijk om geen besmet water te drinken, de handen goed te wassen en eten goed te bereiden en te bewaren.  

Q. Waarom is cholera zo gevaarlijk?

A. Het probleem van cholera is dat het zich manifesteert, maar mensen niet meteen merken of zien dat ze ziek zijn. De incubatietijd kan oplopen tot wel 2 dagen. Zonder het te weten kunnen mensen dus via hun uitwerpselen de bacterie verder verspreiden. Als mensen die zich nog niet ziek voelen dan reizen, reist de bacterie dus mee. Op die manier verplaatst de besmetting zich van het ene naar het andere gebied. Daarnaast zijn er ook zogenoemde asymptomatische dragers. Mensen dragen de bacteriën met zich mee, worden niet ziek, maar verspreiden de ziekte wel.  

Q. Waarom is er niet genoeg schoon drinkwater in Haïti?

A.  Het gebied waar de cholera is uitgebroken heeft slechte toegang tot water. Deze situatie bestond al voordat de aardbeving op 12 januari 2010 plaatsvond en is sindsdien onvoldoende verbeterd. Ook omdat dit gebied zelf weinig tot geen schade ondervond van de aardbeving heeft hier nauwelijks hulpverlening plaatsgevonden. Daarom worden mensen nog steeds gedwongen om water uit de rivier te drinken. De rivier is vervuild doordat mensen rond de rivier hun behoefte doen en uitwerpselen mogelijk in het water terecht komen.  

Q. Worden de door cholera getroffen gebieden nu voorzien van schoon drinkwater?

A. Niet alleen in de zwaarst getroffen regio Artibonite maar ook in andere regio's, zoals Port-au-Prince, is het erg belangrijk om mensen van meer en schoon water te voorzien om een nieuwe uitbraak van cholera tegen te gaan en om verspreiding te voorkomen. Verschillende organisaties voorzien op dit moment in deze behoefte met bijvoorbeeld speciale waterzuiveringsinstallaties en speciale tabletten. Het Rode Kruis distribueert nog steeds dagelijks bijna 2 miljoen liter schoon drinkwater. 

Q. Wat doet het Rode Kruis verder?

A.  Naast het verlenen van medische zorg attendeert het Rode Kruis Haïtianen vooral op het belang van goede hygiëne. Het nemen van de juiste maatregelen is het allerbelangrijkste om verdere verspreiding van cholera tegen te gaan. We vertellen mensen dat het vooral belangrijk is om toiletten te gebruiken, goed de handen te wassen en schoon water te gebruiken. Om dit in de praktijk te brengen worden verschillende benodigdheden uitgedeeld, zoals zeep en emmers. Ook deelt het Rode Kruis extra waterzuiveringstabletten uit in het getroffen gebied, die de cholera bacteriën doden.

 RODE KRUIS: DOSSIER HAITI

Kan de in eigenschap Koppeling naar inhoud opgegeven URL niet ophalen. Raadpleeg uw sitebeheerder voor assistentie.