Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vijf vragen: hongersnood in de Hoorn van Afrika
13 februari 2017 |

Vijf vragen: hongersnood in de Hoorn van Afrika

​​​​​​​​​​​​Vreselijk: een ramp voltrekt zich in de Hoorn van Afrika. Meer dan 11 miljoen mensen lijden ernstige honger door extreme en langdurige droogte. Hoe het kan dat er wéér geen regen gevallen is? En welke landen het hardst zijn getroffen? Je leest het hier. 

DroogteHVAgoedformaat.png

Langdurige en extreme droogte in de Hoorn van Afrika 

Wat is er aan de hand?

De Hoorn van Afrika kampt met langdurige en extreme droogte​. In Kenia, Somalië, Somaliland, Ethiopië, Eritrea, Djibouti en Zuid-Soedan​ ligt een hongersnood op de loer. Vooral in Somalië is de situatie zorgwekkend. Daar zijn al mensen gestorven door een tekort aan eten. Bijna 40% van de bevolking is er afhankelijk van hulp. 

Alwéér een droogte? 

Ja, helaas wel. Tussen oktober en december vorig jaar heeft het amper geregend, waardoor de - toen al extreme - droogte is verslechterd. De droogte van nu is het gevolg van de zogeheten La Nina, een weersfenomeen dat vaak volgt op de El Nino. Helaas blijkt het moeilijk om een dergelijke droogte vroegtijdig te voorspellen. Het signaal was volgens wetenschappers ook nu niet 'supersterk'. 

Hebben eerdere acties dan niks geholpen? 

Zeker wel! Dankzij eerdere investeringen zijn de gevolgen in veel gebieden minder erg dan bijvoorbeeld in de jaren '80. Het is dus geen druppel op een gloeiende plaat. Tuurlijk: helaas zijn er ook nog steeds regio's wél heel kwetsbaar. Dat vraagt een lange adem. Dat kost tijd. 

Wat doet het Rode Kruis? 

Het Rode Kruis deelt onder andere voedsel uit en voorziet zoveel mogelijk mensen van schoon drinkwater.  Ook realiseren we waterputten en dammen en geven we voorlichting, bijvoorbeeld over de effecten van klimaatverandering en over het opslaan van regenwater. Tevens zorgt het Rode Kruis v​oor medische hulp. ​

Hoe kan ik een steentje bijdragen? 

Dat kan door één simpele klik op de button hieronder. Jouw hulp is heel dringend nodig. Er is al sprake van een humanitaire crisis, maar laten we de gevolgen zoveel mogelijk beperken. Elke euro telt! ​​​

doneer-nu.png​ ​​​​​​


Artikel delen?