Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vlag halfstok op Internationale Rode Kruis dag
7 mei 2013 |

Vlag halfstok op Internationale Rode Kruis dag

Het Nederlandse Rode Kruis heeft al haar 272 afdelingen en districten gevraagd om vandaag de Rode Kruisvlag halfstok te hijsen bij de verschillende Rode Kruisgebouwen in het land. 8 mei is Internationale Rode Kruis dag en de geboortedag van Rode Kruis-oprichter Henry Dunant. 

Maandagavond werd de dood bevestigd van Sami Rostum Khanashat, de 19e vrijwilliger van de Syrische Rode Halve Maan die sinds het uitbreken van de conflictsituatie in het land om het leven kwam tijdens de hulpverlening.

Uit respect voor al die 19 vrijwilligers, uit respect voor de 11.000 collega’s van de Syrische Rode Halve Maan die dagelijks hun leven wagen voor de meest kwetsbaren, en uit respect voor al die hulpverleners die dat dagelijks elders in de wereld doen, is besloten deze speciale “vlaginstructie” uit te sturen.

Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis: “Vrijwilligers zijn het hart van de Rode Kruisbeweging. 11.000 collega’s laten in Syrië iedere dag zien dat wij onverminderd doorgaan met het nastreven van onze missie: het leed verzachten van de meest kwetsbaren in de wereld. Maar ook op andere plekken in de wereld wagen hulpverleners iedere dag hun leven. Toegang tot slachtoffers wordt steeds moeilijker, zeker ook in Syrië. En toch gaan we door, ook al worden we steeds vaker in het hart geraakt.”

In 2012 kwamen naar schatting bijna 25 Rode Kruis- en Rode Halve Maanvrijwilligers wereldwijd om het leven door geweld.

Begin deze week uitte het internationale Rode Kruis haar grote zorgen over de toenemende intensiteit van het geweld in Syrië, waardoor het steeds moeilijker wordt om gewonden te evacueren en lijken te bergen. Geweld tegen hulpverleners is internationaal een groeiend probleem, hetgeen medio 2011 reden was voor het Rode Kruis om een campagne Healthcare in Danger te starten. Deze campagne loopt nog steeds. Ook op Bevrijdingsfestivals afgelopen zondag vroeg het Rode Kruis aandacht voor deze campagne. Klik hier​ voor meer informatie over de campagne. 

Help Syrië 

Het Nederlandse Rode Kruis voert sinds februari 2012 actie voor Syrië, sinds maart 2012 samen met de Stichting Vluchteling en sinds maart van dit jaar in SHO-verband. Bijdragen voor Syrië kunnen nog steeds gegeven worden op giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties.

​​
halfstok.jpg