Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vliegtuig medische voorraden geland in Jemen
10 april 2015 |

Vliegtuig medische voorraden geland in Jemen

#GeweldJemen – Het Rode Kruis heeft deze week per vliegtuig medische voorraden naar Jemen gebracht. Deze middelen zijn dringend nodig, want er zijn honderden gewonden.
yemen-dammaj-10-dsc00172.jpg

De medische voorraden zijn hard nodig, veel voorzieningen in Jemen zijn beschadigd. Hierdoor is het steeds moeilijker om het groeiend aantal gewonden te verzorgen. 

De hulpgoederen bestaan uit 16,4 ton medicijnen, verbandmiddelen, infusen en chirurgische apparatuur. Ze worden uitgedeeld in ziekenhuizen die overspoeld zijn met slachtoffers van de bombardementen en het escalerende geweld. "Deze levering zal vele gewonden redden van de dood", Rode Kruis-teamleider Cedric Schweizer.

Tweede vliegtuig

Het eerste vliegtuig is inmiddels geland in de hoofdstad Sana'a waar veel slachtoffers zijn gevallen. Rode Kruis-hulpverleners zullen daar de ziekenhuizen helpen om met de grote instroom van gewonden om te gaan. Binnenkort zal er een tweede vliegtuig aankomen in Sana'a met medische voorraden, generatoren en sanitaire voorzieningen. Schweizer: "Dit is een positieve ontwikkeling, we zijn dankbaar dat dit mogelijk is."

Ambulances gestolen

De berichten rond de gezondheidszorg in Jemen zijn erg verontrustend. Veel voorzieningen zijn beschadigd, er worden ambulances gestolen en medisch personeel is vaak zelf slachtoffer van het geweld. "Het is onaanvaardbaar dat dit soort dingen gebeuren", zegt Schweizer. "Medisch personeel moet zonder angst gewonden kunnen behandelen." Volgens het Humanitaire Oorlogsrecht horen mensen in nood altijd toegang te krijgen tot hulp. Ze hebben recht op voedsel en medicijnen ongeacht bij welke strijdende partij ze horen.

Giro 6868

Het geweld in Jemen maakt enorm veel slachtoffers onder burgers. Om hen te helpen met eerste levensbehoeften en medische hulp heeft het Rode Kruis giro 6868 opengezet. Doneer nu op NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), o.v.v. Geweld in Jemen, ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag. Of doneer via de rode button.