Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vlogger Youssef in Servië
9 oktober 2015 |

Vlogger Youssef in Servië

#Vluchtelingen - Youtube-vlogger Youssef reisde samen met zijn compagnon Noah en Rode Kruis-woordvoerder Iris van Deinse naar Servië. Youssef maakte daar een film over de zware reis die vluchtelingen maken. “Ik wilde met eigen ogen zien wat daar gebeurt en de realiteit op mijn publiek overbrengen”, zegt hij.

Youtube8.jpg
Youssef is geraakt door de verhalen van de vluchtelingen aan de Servische grens.

"Ik heb kleine kinderen gezien in veel te dunne en kapotte kleding. Sommigen zaten helemaal onder de modder. Dit heeft me erg geraakt. De mensen vertelden me dat ze niet willen vluchten, maar ze moeten wel. Overal in hun land wordt geschoten en gebombardeerd. Ik snap wel dat je dan weggaat, dat zou ik ook doen. Van één verhaal ben ik echt stil geworden, een Syrische man zei me dat zijn drie broers en zijn zus waren omgekomen. Het verdriet straalde van hem af. Samen met zijn gezin vluchtte hij naar Turkije maar al snel kwam hij erachter dat je daar geen goed bestaan kunt opbouwen als vluchteling. Daarom besloot hij alleen de gevaarlijke tocht naar West-Europa te maken. Zijn gezin hoopt hij later veilig over te brengen. Hij mist hen verschrikkelijk." 
youtube3.jpg​​​​​Het Rode Kruis deelt eten, kleding en dekens uit. ​​

Kruiwagen 

"Het zijn allemaal heel normale mensen die voorheen banen hadden. Ik ben een gymleraar tegengekomen, mensen die werkten in de mechanica en zelfs een profvoetballer.  Sommige mensen zijn fysiek niet genoeg in orde om de reis te maken, en toch gaan ze verder. Ik zag een vrouw in een kruiwagen. Ze kon niet lopen omdat ze een ongeluk had gehad in Turkije. Er zaten twee grote pinnen in haar knie. Andere vluchtelingen duwden haar voort. Het deed me goed te zien dat alle vluchtelingen elkaar steunen, ook al komen ze uit verschillende landen. Iedereen helpt elkaar met overleven."

youtube41.jpg
Een vrouw met twee pinnen in haar been wordt in een kruiwagen vervoerd

"Ik wist voorheen niet dat er zoveel regeltjes aan de tocht zijn verbonden. Ze moeten een bepaalde tocht volgen van post naar post en mogen niet langer dan 72 uur in Servië verblijven. De busritten moeten ze zelf betalen. Als ze geen geld hebben staan ze eigendommen af zoals sierraden. Gelukkig krijgen ze van het Rode Kruis eten, medicijnen en dekens. De vrijwilligers wijzen hen ook de weg en brengen hen in contact met vermiste familieleden. Ik vind dat het Rode Kruis echt goed werk doet voor de vluchtelingen. Zelf wil ik ook wat doen voor ze. Desnoods neem ik er een paar in huis."

Wakker schudden

"Ik hoop echt met mijn video de realiteit te laten zien en mensen wakker te schudden. De vluchtelingen hebben hulp nodig. Wat nou als het gebeurt met jou? Dan zou jij toch ook hulp willen?" 

De film van Youssef en Noah vind je hier​ 

Youtube12 - kopie.jpg