Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vluchtelingen moeten beschermd worden tegen vrieskou
20 november 2015 |

Vluchtelingen moeten beschermd worden tegen vrieskou

​#Vluchtelingen - Het Internationale Rode Kruis roept alle regeringen op dit weekend maatregelen te nemen die de vluchtelingen beschermen tegen het winterweer. Duizenden levens zullen in gevaar komen als er niet snel meer wintervoorraden worden aangelegd.

vader-dochter-donald-bostrom-ifrc.jpg
 Vooral ouderen, kinderen en zieke mensen zullen het nog zwaarder krijgen door het winterweer. (© Donald Boström: IFRC)

Vanaf dit weekend zullen temperaturen dalen tot het vriespunt. Het Internationale Rode Kruis roept alle Europese overheden op maatregelen te nemen om de vluchtelingen te beschermen tegen het winterweer. Duizenden levens zullen in gevaar komen als er niet snel meer hulpgoederen, zoals warme kleding en dekens, beschikbaar zijn, zo vreest het Rode Kruis.

Onderkoeling

Naar verwachting zal de temperatuur in delen van de Balkan dalen tot enkele graden onder het vriespunt. “De winter dient zich nu snel aan. Dat zorgt ervoor dat vluchtelingen het nog zwaarder zullen krijgen dan zij het nu al hebben”, zegt Simon Missiri, directeur van het Internationale Rode Kruis. “Het is van belang dat overheden de migranten beschermen.” 

kinderen-caroline-haga-1.jpgOok deze baby en kleuter zullen zich moeten verweren tegen de kou. (© Caroline Haga: IFRC)

Vooral ouderen, kinderen en zieke mensen zullen het nog zwaarder krijgen. Rode Kruis-vrijwilligers vrezen dat er onderkoeling zal optreden en dat de vluchtelingen psychisch meer belast worden. “Een van onze teams ontmoette in Macedonië een Syrische vrouw van 97 jaar oud. Het is moeilijk voor te stellen hoe zij zich staande gaat houden tijdens de winter”, zegt rampencoördinator van het Internationale Rode Kruis, Cristina Estrada. “Mensen die aankomen bij de grens hebben zeer weinig kleding. We zijn bezorgd over de gevolgen van de vrieskou.”

Opschaling hulp

Het Rode Kruis zal haar hulp aan vluchtelingen in Europa nog verder uitbreiden. Er worden wintervoorraden aangelegd met onder andere warme maaltijden, warme kleding, schoenen, dekens en slaapzakken. Daarnaast zullen er nog meer mobiele gezondheidszorgteams actief zijn op de vluchtroutes. De vluchtelingenstroom is echter zo groot dat hulp van overheden eveneens nodig is.

Tot nu hebben meer dan 50.000 Rode Kruis-vrijwilligers in 28 landen ten minste 370.000 vluchtelingen geholpen. Er zijn ruim 2,1 miljoen maaltijden en voedselpakketten uitgedeeld. Ook zijn 190.000 vluchtelingen medisch behandeld en kregen meer dan 84.000 mensen psychische ondersteuning.

vrouw-zoon-donald-bostrom-1.jpg Deze vrouw wacht buiten bij de grens tot ze weer verder mag met haar kind. (© Donald Boström: IFRC) 

60 miljoen mensen op de vlucht. Laat ze niet in de kou staan.

Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen… de vluchtelingenstroom blijft toenemen. En de winter is in aantocht. Het Rode Kruis staat voor een enorme opgave. Hulpverleners draaien overuren en staan voor onmogelijke keuzes: wie helpen we wel en wie niet? Moeten we misschien halve voedselpakketten uitdelen? Het zijn keuzes die het Rode Kruis niet wil maken. Laat ons niet kiezen. Geef op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.