Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vluchtelingenkampen in Libanon raken vol
17 september 2013 |

Vluchtelingenkampen in Libanon raken vol

​​De kampen voor Palestijnse vluchtelingen in Libanon zien de afgelopen maanden een dramatische stijging van Syrische vluchtelingen. Doordat ze hier niet op zijn ingericht dreigen ze te overvol te raken. Het Palestijnse Rode Kruis blijft de nieuwe vluchtelingen van noodhulp voorzien, maar heeft meer financiële middelen nodig om haar werk voort te zetten.  Het Internationale Rode Kruis doet een dringend beroep op de internationale gemeenschap om ruim 22 miljoen euro  bijeen te brengen. Dit bedrag is nodig om Syrische vluchtelingen in buurlanden als Libanon, Jordanië en Irak tot eind 2013 op te vangen.

Vluchtelingenkamp in Shatila

Het Palestijnse vluchtelingenkamp in Shatila is één van de kampen waar dringend financiële hulp nodig is. Shatila ligt net buiten Beirut en was voorheen de tijdelijke thuisbasis van zo'n 10.000 Palestijnen. Met de nieuwkomers uit Syrië wordt het aantal vluchtelingen in het kamp op 16.000 geschat. Andere kampen hebben een vergelijkbare toename in vluchtelingen gezien.

Dr. Adel al-Ahmad van het Palestijnse Rode Kruis vertelt: ”In Shatila hebben we een ziekenhuis en een Eerste Hulpprogramma plus cursussen die door de bewoners van het kamp worden verzorgd. Die cursussen zijn erg belangrijk in crisissituaties, omdat de bevolking uiteindelijk toch op zichzelf is aangewezen.”

De grootste zorg is alles

”Er is niet een bepaald aspect in de situatie die onze grootste zorg is”, geeft Dr. Adel aan. “Onze grootste zorg is alles. Water, sanitaire voorzieningen, gezondheid en onderdak.” Eén van de moeders die op dat moment een EHBO-sessie volgt, beaamt dit. “Wij maken ons met name ernstige zorgen om onze kinderen. Voeding, gezondheid en hygiëne. Ze kunnen hier niet naar school en velen van hen zijn getraumatiseerd.”

“De oorspronkelijke Palestijnse bewoners van het kamp worden ook de dupe van de crisis in Syrië. Palestijnse mannen waren gewend te werken voor 20 dollar per dag, maar de Syriërs doen het voor de helft”, vertelt Dr. Adel. “ Máár,” voegt hij er aan toe ”gelukkig zijn er hierdoor nog geen echte spanningen ontstaan.”

Doneer direct en steun het Rode Kruis Start je eigen actie en help een ander!  Aanmelden nieuwsbrief Word nu ook vrijwilliger Volg het Rode Kruis via Twitter Volg het Rode Kruis op Google + Volg het Rode Kruis op LinkedIn