Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws VN en Rode Kruis waarschuwen gezamenlijk voor chaos en instabiliteit
1 november 2015 |

VN en Rode Kruis waarschuwen gezamenlijk voor chaos en instabiliteit

#Vluchtelingen – Het Internationale Rode Kruis en de Verenigde Naties waarschuwen samen voor chaos en instabiliteit in de wereld. Ze doen hierbij een oproep tot het aanpakken van het menselijk lijden en de onveiligheid.

vader-dochter-op-de-vlucht.jpg 

  Zo'n 60 miljoen mensen zijn op de vlucht vanwege de chaos en onveiligheid die heerst in hun land.   

"Op dit moment worden er veel onmenselijke daden verricht en het humanitair oorlogsrecht wordt aan de laars gelapt. Vandaag spreken we met één stem om de benarde situatie van burgers terug te dringen," zegt Secretaris Generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties. Samen met de voorzitter van het Internationale Rode Kruis Peter Maurer benadrukt hij het belang van het humanitair oorlogsrecht. Op dit moment heerst er te veel chaos en instabiliteit onder de burgers door conflicten. Meer dan 60 miljoen mensen zijn wereldwijd verdreven uit hun huizen. Het menselijk lijden en de onveiligheid moeten daarom worden aangepakt. Maurer en Ban Ki-Moon roepen op tot de volgende maatregelen:

 

  • De inspanning om duurzame oplossingen voor conflicten te vinden moet verdubbelen.
  • Tijdens gewapende conflicten mag het humanitair oorlogsrecht niet worden geschonden. Opzettelijke aanvallen op burgers en de civiele infrastructuur moeten stoppen.
  • Er moet gezorgd worden voor ongehinderde toegang tot medische en humanitaire missies. De medische en humanitaire medewerkers moeten beschermd worden.
  • Vluchtelingen en ontheemden moeten beschermd worden. Daarbij moet gekeken worden naar een oplossing voor langer termijn die wordt ondersteund door gastlanden​.
  • Het gebruik van zware explosieve wapens in bevolkte gebieden moet stoppen.

60 miljoen mensen op de vlucht. Laat hen niet in de kou staan.

Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen… de vluchtelingenstroom blijft toenemen. En de winter is in aantocht. Het Rode Kruis staat voor een enorme opgave. Hulpverleners draaien overuren en staan voor onmogelijke keuzes: wie helpen we wel en wie niet? Moeten we misschien halve voedselpakketten uitdelen. Het zijn keuzes die het Rode Kruis niet wil maken. Laat ons niet kiezen. Geef op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.