Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Voedsel, medicijnen en onderdak voor Filipijnen
18 november 2013 |

Voedsel, medicijnen en onderdak voor Filipijnen

“Help us”. Wanhopige kreten van getroffen Filipino’s geschreven op kartonnen borden langs de kant van de weg. Merlijn Stoffels, persvoorlichter van het Nederlandse Rode Kruis, is in het rampgebied. "Het lijkt wel alsof er een bom is ontploft. Ik kan mijn ogen niet geloven.”

 

200.000 vrijwilligers

Het aantal getroffenen door tyfoon Haiyan is inmiddels de tien miljoen overstegen. Bijna 4 miljoen mensen hebben geen onderdak meer. Meer dan 200.000 vrijwilligers van het Filipijnse Rode Kruis zetten zich in om lichamen te bergen,  medische assistentie te verlenen en hulpgoederen te distribueren.

Noodhulpgoederen

De eerste goederen vanuit het Nederlandse Rode Kruis  zijn gearriveerd of onderweg *:

  • Medicijnen voor 10.000 mensen voor 3 maanden
  • Meer dan een 100.000 kilo aan noodhulpgoederen zoals jerrycans, keukensets, plastic zeilen, dekens, slaapmatjes, familietenten en onderdakbouwpakketten
  • 50.000 hygiënepakketten, met onder andere zeep, wasmiddel, maandverband, handdoeken, toiletpapier, tandpasta, tandenborstel en scheermesjes. 1 pakket is genoeg voor een gezin van 5 mensen voor een maand
  • 25.000 voedselpakketten

Oorlogsgebied

Merlijn: “De grond is bezaaid met puin, zoals hout, dakplaten, koelkasten, tv’s en soms nog een lichaam ertussenin. We passeren een vrachtwagen vol met lijken. Vrijwilligers van het Rode Kruis en het leger zijn druk in de weer om de lichamen te bergen.  ‘Het lijkt wel een oorlogsgebied’ zegt mijn Rode Kruis-collega Gen met verdriet in haar stem. Ik knik instemmend. De rook tussen de puinhopen en het vuil dat wordt verbrand door de mensen, versterkt dat gevoel. Onderweg zien we gelukkig regelmatig Rode Kruis -watertrucks en hulpverleners in actie. Ze delen hulpgoederen uit en helpen met het opruimen van het puin.”

Lees hier de dagelijkse blog van Merlijn Stoffels vanuit het rampgebied

Vermiste familieleden

Het Filipijnse Rode Kruis heeft inmiddels meer dan 20,000 meldingen binnen van mensen die hun familielid als vermist opgeven, of van mensen uit het gebied die laten weten dat ze nog leven.


Het Filipijnse Rode Kruis heeft een e-mail adres geopend, waarop mensen navraag kunnen doen naar veiligheid van familie en vrienden in het getroffen gebied: sos@redcross.org.ph. U kunt ook contact opnemen met het Rode Kruis in Nederland: 070 4455822 of tracing@redcross.nl.

Tacloban City, voor de tyfoon              Tacloban City, na de tyfoon

before.JPGafter.JPG 

 

* Dit is de stand per 18.11.2013. 

 

p-PHL1300.jpg