Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Voedselkonvooi bereikt belegerde stad Daraya
10 juni 2016 |

Voedselkonvooi bereikt belegerde stad Daraya

#ConflictSyrië - ​In Daraya hebben de mensen eindelijk weer toegang tot voedsel. Een hulpkonvooi van het Internationale Rode Kruis heeft op 10 juni 2016 de Syrische stad bereikt. Het is voor het eerst sinds 2012 dat er een voedselkonvooi is toegelaten in de belegerde stad.

Foto SARC Darayaa.jpg
  De VN, het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan hebben toestemming om 19 gebieden te bevoorraden met voedsel. (Foto: SARC)

De vrachtwagens van dit konvooi bevatten genoeg voorraad om 2400 mensen een maand van voedsel te voorzien. Na Daraya, een voorstad van Damascus, volgen er voedselkonvooien voor nog achttien andere belegerde gebieden in Syrië.

Eindelijke toestemming

De Verenigde Naties, de Syrische Halve Maan-vereniging en het Internationale Rode kruis hebben eindelijk toestemming gekregen om deze negentien gebieden, waar 600.000 mensen wonen, te bevoorraden met voedsel. Die toestemming kwam na een discussie in de VN Veiligheidsraad waarin Frankrijk, de VS en het Verenigd Koninkrijk opriepen voedsel voor Syrië te gaan droppen vanuit de lucht​.

Doorbraak

Eerder deze maand werd er al een grote doorbraak bereikt toen een hulpkonvooi van het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan-vereniging met medicijnen, vaccinaties en babymelk toegang kreeg tot de stad. Dit konvooi, dat eerder telkens werd tegengehouden, was hard nodig nadat er in Daraya ruim drieënhalf jaar geschoten was en de mensen een tekort hebben aan alles.

Omdat het tot het laatste moment onzeker was of het vorige konvooi wel zou worden toegelaten, bevatten de vijf vrachtwagens geen bederfelijke etenswaren. Terwijl die wel dringend nodig waren: een groot deel van de inwoners is ondervoed.

Luister naar het Radio1-fragment met onze woordvoerder Merlijn Stoffels

Help de Syriërs!

Door het langdurige conflict in Syrië hebben veel inwoners een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij hen helpen? Doneer dan nu op NL83 INGB 0000 0068 68 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, onder vermelding van Syrië.

 

Artikel delen?