Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Voetbalsters redden leven van grensrechter
23 maart 2017 |

Voetbalsters redden leven van grensrechter

Een leven redden. Dat doet voetbalster Renate MacPherson (50) samen met haar teamgenote van voetbalclub HBSS als een grensrechter onwel wordt. "Ik zie meteen dat het foute boel is.”
WEBSITE PB_20170322_RK_01.jpgHet vrouwenteam van voetbalclub HBSS uit Schiedam verrichtte een heldendaad door het leven te redden van een grensrechter.  (Foto: Peter Busscher )

“We lopen net van het veld richting kleedkamer als iemand roept dat er EHBO nodig is. Ik ren er gelijk naartoe en trek Manon mee die in een ziekenhuis werkt”, vertelt Renate.

Hartstilstand

“Er zie een man naast het veld liggen. Iemand probeert zijn tong uit zijn keel te halen. Hij denkt dat de man stikt. Maar Manon en ik zien meteen dat er iets anders aan de hand is: een hartstilstand. De man is helemaal paars aangelopen.”

Renate weet wat ze moet doen: “Ik leg de grensrechter recht en mijn teamgenote maakt zijn borst vrij. We beginnen met reanimeren.” ​

Hulp van de AED

“Manon begint met de hartmassage en ik houd de mensen op afstand. De AED (Automatische Elektronische Defibrillator) wordt gehaald. Ik heb de elektroden op de borst geplakt. Na de tweede schok komt het hartritme alweer terug. Gelukkig.” 

Deze situatie toont volgens haar aan dat op zo veel mogelijk plekken een AED moet hangen: “Vooral ook op sportclubs. Dit is al de derde keer in korte tijd dat iemand gereanimeerd moet worden op de voetbalclub.”
 
WEBSITE PB_20170322_RK_02.jpg 

"Ik bleef heel rustig en door de reanimatietraining wist ik precies wat ik moest doen.”  (Foto: Peter Busscher ) ​

Leven gered dankzij reanimatiecursus

Samen met haar teamgenoten heeft Renate een reanimatiecursus gevolgd via haar voetbalclub HBSS. “Vond ik het eng? Nee. Ik heb me wel eens afgevraagd of ik nog zou weten wat ik precies moet doen. Maar het ging eigenlijk vanzelf. Ik bleef heel rustig en door de training wist ik precies wat ik moest doen.”
 
“Gelukkig gaat het weer goed met de grensrechter. Dat is een hele opluchting en een fijn gevoel. Hij wil ons binnenkort bij hem thuis uitnodigen om ons persoonlijk te bedanken.”

EHBO-kennis van levensbelang

Wil jij net als Renate weten wat je moet doen in een noodsituatie? Geef je op voor één van onze cursussen. Wist je dat zorgverzekeraars een Rode Kruis EHBO-cursus soms tot wel 100% vergoeden?  Schrijf je nu in. ​
 
button-webshop.png 
 

Artikel delen?