Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Voor even contact met je thuisfront dankzij Tracingbus Rode Kruis
24 juni 2016 |

Voor even contact met je thuisfront dankzij Tracingbus Rode Kruis

​#HulpVoorVluchtelingen - Vluchtelingen die tijdens hun reis het contact met hun familie verloren zijn, kunnen sinds deze week  terecht in de Tracingbus. De bus, aangeschaft door het Rode Kruis en Vodafone, rijdt deze zomer langs asielzoekerscentra in heel Nederland. Vluchtelingen kunnen er drie minuten gratis naar familie en vrienden bellen. Ze krijgen er ook informatie en hulp bij opsporing van - en contactherstel met familieleden.  

TracingBus-TerApel.jpg
  Vluchtelingen staan in de rij om te bellen in de Tracingbus. (Foto: Rode Kruis)

Veel mensen hebben het idee dat vluchtelingen makkelijk contact met hun familie kunnen onderhouden. Maar heel vaak is dit niet het geval. Vluchtelingen beschikken dan weliswaar vaak over een mobiele telefoon met toegang tot wifi, in conflictgebieden zoals Syrië valt regelmatig het wifi-netwerk uit. Waardoor het Syriërs niet lukt om hun familie te bereiken. In de Tracingbus mogen ze gratis drie minuten bellen met familieleden. Vaak is dit een grote opluchting, al levert een telefoontje soms ook slecht nieuws op.

Achterlaten in Turkije

Voor de Syrische Ahmed (30) is er gelukkig geen slecht nieuws. Hij is blij als hij zijn vrouw aan de lijn krijgt. Ze woont in Turkije samen met zijn zoontje van vijf en zijn dochtertje van anderhalve maand. Hijzelf zit al een aantal maanden in het asielzoekerscentrum Ter Apel. “Ik kon mijn vrouw en kinderen niet meenemen. De boottocht is veel te gevaarlijk”, vertelt hij. In de stad Hama in Syrië heeft hij jarenlang als politieagent gewerkt. Toen er overal geschoten en gebombardeerd werd besloot hij te vluchten met zijn gezin. Hij moest ze achterlaten in Turkije. “Ik mis mijn vrouw en kinderen verschrikkelijk”, zegt Ahmed. Hij hoopt dat zijn gezin zo snel mogelijk naar Nederland kan komen.
AhmedWeb.jpg
  Ahmed is erg blij dat hij zijn vrouw aan de lijn heeft. (Foto: Rode Kruis)

Online Tracing via de Family Links website

In de bus is het ook mogelijk om online via de Family Links website familie op te sporen. Op de website staan foto's gepubliceerd van migranten in Europa die op zoek zijn naar familie met wie zij het contact hebben verloren in of op weg naar Europa. Mensen kunnen het Rode Kruis vragen hun foto op de website te publiceren en op posters te plaatsen die Europese Rode Kruis verenigingen ophangen op plaatsen waar veel migranten bijeenkomen, zoals opvangcentra.

Schenking Vodafone Foundation

De medewerkers van Vodafone hebben hun kerstbonus van 2015, samen met de opbrengst van de Kerstbingo, geschonken aan het Rode Kruis om de Tracingbus mogelijk te maken. Danielle Puma van de Vodafone Foundation: “De mobiele telefoon is bijna een eerste levensbehoefte voor mensen geworden, maar bellen naar Syrië of Eritrea is vaak een kostbare zaak. Wij bieden via het Rode Kruis vluchtelingen in Nederland graag de helpende hand om zo toch contact mogelijk te maken.”

Lees hier meer over Tracing

Artikel delen?