Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Grootschalige hulpverlening Oekraïne in voorbereiding
16 augustus 2014 |

Grootschalige hulpverlening Oekraïne in voorbereiding

Grootschalige hulpverlening aan het oostelijk deel van de Oekraïne is in volle voorbereiding. Het Rode Kruis zet extra personeel in voor de levering van hulpgoederen aan de getroffenen door het conflict.

Oekraïne en Rusland hebben het Rode Kruis gevraagd om de hulpverlening in Oost-Oekraïne te begeleiden. Het Russische konvooi, dat op dit moment nog geparkeerd staat in de regio Rostov, zijn 5 hulpverleners van de hulporganisatie aanwezig. Vijftien medewerkers zijn nog onderweg. Een tweede team vrijwilligers van het Rode Kruis is ingezet in Starobilsk waar een Oekraïens hulpkonvooi van ongeveer 50 vrachtwagens klaarstaat.

Veiligheidsproblemen

Gezien de complexe logistieke operatie en de huidige veiligheidsproblemen, zal de hulpoperatie tijd kosten. Inwoners van Oost-Oekraïne hebben beperkt toegang tot basisvoorzieningen als water en elektriciteit. "Dus snelheid is geboden", aldus Laurant Corbaz van het Internationale Rode Kruis en hoofd van de hulpverlening in Europa en Centraal-Azië.

Humanitaire beginselen

Oekraïne en Rusland zijn nog bezig met de praktische details zoals de goedkeuring van de procedures en de bevestiging van de hulpgoederen. Het Rode Kruis wacht bovendien nog op de garantie van alle partijen in het conflict dat de hulpverleners hun taken veilig en met respect voor de humanitaire beginselen kunnen uitvoeren. "Wanneer we die garantie hebben, zullen we starten met de humanitaire hulp aan de getroffenen van het conflict in het oosten van Oekraïne", aldus Corbaz. "We roepen de autoriteiten van beide landen op zo snel mogelijk overeenstemming te bereiken over deze voorwaarden."

Voedsel en medicijnen

Sinds het begin van de crisis zijn al meer dan 117.900 mensen het geweld ontvlucht naar andere delen van Oekraïne. Het Rode Kruis heeft inmiddels 24.300 ontheemden kunnen bereiken met voedsel, kleren en schoenen, kookgerei, medicijnen en dekens. Klinieken in Donetsk, Loegansk en Charkov zijn voorzien van medicijnen om de behandeling van gewonden te verbeteren.