Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Voorbereidingen mogelijke cholera-uitbraak Port-au-Prince in volle gang
25 oktober 2010 |

Voorbereidingen mogelijke cholera-uitbraak Port-au-Prince in volle gang

In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince zijn de eerste gevallen van cholera gemeld. Dit vergroot de kans dat de stad door een cholera-epidemie wordt getroffen. Het Rode Kruis reageert met een dubbele strategie: voorbereiden en preventie.

 
“We hopen er het beste van”. zegt Pentti Haatanen, adviseur bij het Internationale Rode Kruis. “Toch moeten we rekening houden met het ergste. Sommige mensen verlaten de getroffen regio Artibonite, maar zijn zich er niet van bewust dat ze besmet zijn.”

Crisis
"Tot nu toe hebben we alleen te maken gehad met een paar geïsoleerde gevallen en konden slachtoffers snel worden behandeld. Dit hebben we nog kunnen stoppen, maar als een epidemie de hoofdstad treft dan is het binnen mum van tijd crisis. De sanitaire infrastructuur in Port-au-Prince is beperkt en honderdduizenden mensen zitten na de aardbeving in opvangkampen.”

Slechte hygiëne
De cholera-uitbraak heeft niet direct te maken met de aardbeving, maar de impact op de slachtoffers van de aardbeving is wel groot. Haatanen denkt dat de opvangkampen niet eens de grootste bedreigingen zijn voor een epidemie. “Het Rode Kruis en andere hulporganisaties zijn al maanden bezig met de aanleg van sanitaire voorzieningen en bevorderen van hygiëne. Het is goed georganiseerd.

De niet-getroffen sloppenwijken zijn een grotere bedreiging. Mensen leven er dicht op elkaar, zonder drinkbaar water, zonder toiletten en zonder riolering. Als cholera deze gebieden bereikt, wordt het moeilijk om de ziekte te stoppen.”

Preventie
Om voorbereid te zijn op een mogelijke uitbraak heeft het Rode Kruis een cholerabehandelcentrum geopend. Hier kunnen mensen snel worden behandeld. Daarnaast wordt er actief preventie gevoerd. De belangrijkste boodschap is dat mensen hun handen moeten wassen met zeep en schoon water. Ook worden sms-diensten, radio-uitzendingen en de Haïtiaanse media ingezet om de informatie zo breed mogelijk te verspreiden.