Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Voorlichting ebola via solarradio's
29 juli 2015 |

Voorlichting ebola via solarradio's

​#Ebola - In Sierra Leone hebben 14 districten in totaal 3.000 radio's die op zonne- en dynamo-energie werken gekregen van het Rode Kruis. Zo kan de ebola-voorlichting ook verspreid worden onder mensen die in quarantaine leven en onder huishoudens zonder elektriciteit.  

Afbeelding jongeren.jpg
     Als mensen in quarantaine zitten kunnen ze niet naar voorlichtingsbijeenkomsten gaan. Daarom is het goed dat er solarradio's zijn uitgedeeld.


Steeds meer mensen hebben kennis over ebola dankzij bijeenkomsten waar het Rode Kruis voorlichting geeft over het virus. Er zijn echter ook inwoners van Sierra Leone die niet bij deze bijeenkomsten aanwezig kunnen zijn. Dit zijn mensen die in quarantaine zitten. Isatu Kamara mocht bijvoorbeeld in juli 21 dagen haar huis niet uit toen het Rode Kruis een ebola-voorlichtingsbijeenkomst hield in haar dorp. Ze zat met haar familie in quarantaine, omdat ze contact hadden met een buurman waarvan werd beweerd dat hij aan ebola was gestorven. Dankzij de solarradio kon Isatu samen met haar zoon toch naar de voorlichting luisteren op de veranda van haar huis.

Een overvloed aan zonne-energie

In Sierra Leone hebben weinig mensen een televisie en kranten worden niet veel gelezen. Een groot deel van de bevolking is namelijk analfabeet. Elektriciteit is onder veel arme gezinnen in stedelijke gebieden eveneens schaars, een normale radio zouden de mensen dus niet snel kopen. Radio's die op batterijen werken worden ook niet veel gekocht omdat dat te duur is voor veel mensen. Daarom heeft het Rode Kruis nu 3.000 radio's verspreid die werken op zonne-energie en dynamo-energie over 14 districten. Er is namelijk een overvloed aan zonne-energie in Sierra Leone, net zoals in andere Afrikaanse staten. 

3.000 Radio's is echter nog steeds te weinig. Daarom adviseert het Rode Kruis de bevolking om radio's te delen met andere families. We hopen dat deze nieuwe vorm van het verspreiden van voorlichting de strijd tegen ebola zal bevorderen.  

Doneer en steun

Help mee het ebola-virus te bestrijden en met de opbouw van het leven van de getroffen bevolking. Onlangs heeft het Rode Kruis de termijn van het huidige ebola-programma verlengd tot en met december 2017. Het eindigen van de epidemie blijft eerste prioriteit en parallel zullen activiteiten gestart worden om de meest kwetsbaren te helpen hun leven weer op te bouwen en sterk te staan bij eventuele toekomstige humanitaire rampen.

Het IBAN nummer behorend bij giro 6868 is NL83 INGB 0000 0068 68, ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag en onder vermelding van ebola.