Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vragen Tweede Kamer over salaris directeur
21 juli 2010 |

Vragen Tweede Kamer over salaris directeur

Het Nederlandse Rode Kruis heeft kennis genomen van de antwoorden die de Minister van Buitenlandse Zaken heeft gegeven op vragen van het Tweede Kamerlid E. Irrgang (SP) over het salaris van de directeur van het Rode Kruis.

 
Den Haag, 21 juli 2010 - Het Nederlandse Rode Kruis heeft kennis genomen van de antwoorden die de Minister van Buitenlandse Zaken heeft gegeven op vragen van het Tweede Kamerlid E. Irrgang (SP) over het salaris van de directeur van het Rode Kruis
(http://www.minbuza.nl/nl/Actueel/Kamerstukken/2010/07/Kamerbrief_inzake_beantwoording_vragen_van_het_lid_Irrgang_over_de_beloning_van_de_directeur_van_het_Rode_Kruis). De noodhulporganisatie is blij dat de Minister met zijn antwoorden een aantal feitelijk onjuistheden in die vragen heeft kunnen wegnemen. Het Rode Kruis voldoet aan de Balkenende-norm en de VFI-norm, in tegenstelling tot wat in de vragen werd gesuggereerd. De antwoorden zijn gebaseerd op het jaarverslag over 2009. Hierin heeft het Rode Kruis nog geen rekening kunnen houden met de recent geintroduceerde DG norm, die vanaf 1 januari 2011 geldt. 
 
De Minister stelt tegelijkertijd dat de organisatie transparanter zou kunnen zijn wat betreft de nadere toelichting wat betreft vergoedingen en kosten. Het Rode Kruis  tekent daarbij aan dat zij in haar financiele verslaglegging voldoet aan de geldende regelgeving en aan de eisen die de externe accountant stelt (en die het Rode Kruis beoordeelt als één van de meest transparante goededoelenorganisaties). Het bestuur zal zich desalniettemin beraden op de kritiek van de Minister en hoe die wellicht in toekomstige jaarverslagen  nog beter geadresseerd zou kunnen worden .  
 
Tegelijkertijd maakt de organisatie zich zorgen over de hoeveelheid normen die inmiddels in het leven zijn geroepen en die de transparantie juist niet ten goede komen. Zij  wil er dan ook voor pleiten om te komen tot één algemeen geldende norm voor goededoelenorganisaties wat betreft de beloning van directies als geheel.