Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vrijwilliger Myanmar omgekomen tijdens reddingsoperatie
12 augustus 2015 |

Vrijwilliger Myanmar omgekomen tijdens reddingsoperatie

​#OverstromingMyanmar - Naar schatting 1 miljoen mensen in Myanmar zijn getroffen door zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen. Ongeveer 100 mensen kwamen om. Een van hen was een gerespecteerd hulpverlener van het Rode Kruis in Myanmar.

Myanmar overstroming3.jpg 

Het Rode Kruis biedt hulp aan duizenden mensen in Myanmar die voor het water op de vlucht zijn geslagen.

Na de zware regenval in juli 2015 zijn het nu overstromingen en aardverschuivingen die Myanmar in de greep houden. Door de grote schade aan woningen en de vernietiging van gewassen moeten duizenden inwoners huis en haard verlaten. Het Internationale Rode kruis stelt vast dat 12 van de 14 regio's van Myanmar zijn getroffen. Meer dan 500 medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis zijn inmiddels betrokken bij evacuaties van de gemeenschappen. Zij verlenen eerste hulp en verstrekken noodhulpgoederen en drinkwater uit de voorraaddepots.

Myanmar overstroming4.jpg 

Medewerkers van het Rode Kruis helpen bij het evacueren van de getroffenen in Myanmar.

Omgekomen tijdens de reddingsoperatie

Tijdens de hulpoperatie sloeg voor een van de vrijwilligers van het Rode Kruis het noodlot toe. U Kyaw Kyaw Lyin (39) kwam om toen hij met drie andere vrijwilligers een groep van voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen in veiligheid probeerde te brengen. De groep had haar toevlucht gezocht in een hoger gelegen klooster, maar het water was elke dag hoger gekomen waardoor de groep al drie dagen geïsoleerd was van de buitenwereld. Net toen de groep veilig aan boord van de reddingsboot was gehesen, stortte de oever van de rivier in het kolkende water. U Kyaw Kyaw viel en werd meegevoerd in de sterke stroming . Een zoek- en reddingsactie leverde helaas niets op. "U Kyaw Kyaw was sinds 1989 vrijwilliger voor het Rode Kruis. Hij wilde zijn gemeenschap vooruit helpen en zijn dood is een tragedie voor zijn familie en vrienden, maar ook een groot verlies voor het Rode Kruis. Wij zullen hem zeer missen", reageert Tha Hla Shwe, voorzitter van het Rode Kruis in Myanmar.

Myanmar overstroming5.jpg 

De zorg van het Rode Kruis gaat in het bijzonder uit naar de getroffenen in Myanmar die niet zelfredzaam zijn.

Hulp aan Myanmar

Door een bijdrage van de Nederlandse regering kan het Nederlandse Rode Kruis € 350.000 extra uitgeven aan de hulpverlening in Myanmar. Het bedrag zal besteed worden aan onder andere voedselhulp, gezondheidszorg, onderdak, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Het Internationale Rode Kruis heeft becijferd dat er € 4.000.000 nodig is om 58.000 mensen in de Myanmarese regio's Magway, Sagaing en Chin gedurende een jaar te helpen. Het Rode Kruis wil in totaal 100.000 getroffenen in dit gebied kunnen helpen.