Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vrijwilliger Rode Kruis gedood tijdens werk in Syrië
24 juni 2012 |

Vrijwilliger Rode Kruis gedood tijdens werk in Syrië

In de Syrische stad Deir al-Zor is vrijdag een vrijwilliger van de Syrische Rode Halve Maan doodgeschoten. Dit is het vierde incident in tien maanden waarbij medewerkers van de Rode Halve Maan tijdens hun werk om het leven zijn gekomen.

 
De 23-jarige Bashar al-Youssef werd beschoten tijdens zijn EHBO-dienst en overleed een paar uur later aan zijn verwondingen. Hij droeg een uniform waarop het Rode Halve Maan embleem duidelijk zichtbaar was. Het Rode Kruis is geschokt door het overlijden van de vrijwilliger en heeft het incident scherp veroordeeld. Het laat een zeer verontrustend disrespect zien voor de levensreddende medische hulp in Syrië.

Het Rode Kruis is op dit moment de enige internationale organisatie die hulpverleners inzet in Syrië. Dit zijn veelal jonge vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan die met gevaar voor eigen leven hulp verlenen aan de slachtoffers van het geweld. Ook de distributies van de Verenigde Naties worden gedaan door vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan.

Het Rode Kruis heeft sinds begin dit jaar zo’n 400.000 mensen van levensreddende hulp voorzien in de zwaar getroffen gebieden in Syrië. Alle activiteiten bestaan uit volledig onpartijdige en neutrale hulpverlening. Dit humanitaire werk dient door iedereen en in alle omstandigheden te worden gerespecteerd.

Het is van levensbelang dat alle strijdende partijen het Rode Kruis- en Rode Halve Maanembleem erkennen en respecteren. Ook moeten medisch personeel en ambulances veilig hulp kunnen verlenen en ongehinderd toegang krijgen om gewonden te bereiken.

Doneer direct