Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vrijwilligers Rode Kruis helpen na grote brand Kapelle
24 maart 2017 |

Vrijwilligers Rode Kruis helpen na grote brand Kapelle

​​​​​​​​​​​Afgelopen nacht woedde er een grote brand bij een fruitbedrijf in het Zeeuwse Kapelle. Vrijwilligers van het Rode Kruis Bevolkingszorg hielpen bij de opvang van alle geëvacueerden. "De allereerste inzet in onze regio!", vertelt Yvon Verbeek, één van de hulpverleners, trots. 

 

Kapelle.png
Foto: Roland de Jong/Provicom

"Het was even voor half acht toen ik werd opgeroepen", begint ze. "​Of ik alsjeblieft met twee andere vrijwilligers die kant op kon komen." Yvon twijfelde geen seconde. "Ik was gelukkig maar 6 kilometer uit de buurt."

Handen- en voetenwerk 

In eerste instantie moesten de 'Bevolkingszorg'ers' de Poolse en Hongaarse werknemers opvangen. "Dat was echt handen- en voetenwerk." Yvon lacht. "Toch lukte het om te communiceren. Zij lieten ons in alle paniek foto's en filmpjes van de brand zien en wij stelden hen vervolgens gerust. Gewoon met een simpele hand op hun schouder." 

​​​​Versterking 

Later in de avond werden er ook huizen ontruimd. "De bewoners werden naar hotels gebracht", vertelt Yvon, "d​​us wij moesten op en neer rijden." Gelukkig kreeg het drietal versterking. "We hebben ons opgesplitst. Ik denk dat we goed werk hebben verricht met elkaar." 

​Bevolkingszorg 

Rode Kruis Bevolkingszorg ondersteunt gemeenten en veiligheidsregio's die bij rampen en crisissen als eerste verantwoordelijk zijn voor het welzijn van hun inwoners. Maar liefst 1025 vrijwilligers zoals Yvon staan dag en nacht klaar om te helpen. "Rond 00.30 uur werden we afgelost. Toen konden we naar huis." 

Meld je aan​

Klik hier om meer te lezen over onze Bevolkingszorg of meld je direct aan als vrijwilliger. 


 


 

Artikel delen?