Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vrouwen vertellen het verhaal van vier jaar oorlog in Syrië
8 maart 2015 |

Vrouwen vertellen het verhaal van vier jaar oorlog in Syrië

​#InternationaleVrouwendag - De oorlog in Syrië duurt al vier jaar en heeft nog steeds grote impact op de humanitaire situatie. Ook op vrouwen, een van de meest kwetsbare en getroffen groepen, zowel in Syrie als in omringende landen. Velen zijn naar kampen gevlucht. Het Rode Kruis benadrukt de ernst van deze situatie door op Internationale Vrouwendag, het verhaal te vertellen van deze vijf krachtige vrouwen.

Diala.jpg 

Dit is Diala. Een Syrische vluchteling uit Al Hasaka (Noord-Syrië). Ze verblijft nu in het Iraakse vluchtelingenkamp Darashakran. Vijf maanden geleden baarde ze haar baby in een van de tenten. Ze hoopt zo spoedig mogelijk met haar kind terug te keren naar Syrië. (Foto: Wassem Al Bakri)

Siba.jpg
 Twee jaar geleden vluchtte Siba vanuit Syrië naar Turkije. De situatie in haar moederland blijft gevaarlijk. Daarom heeft ze besloten voor een lange tijd in Turkije te blijven. Ze heeft Turks geleerd en werkt inmiddels bij Vodafone. (Foto: Turkse Rode Halve Maan)

Sabah.jpg  De 53-jarige vluchteling Sabah verblijft met haar vijf zonen in het Iraakse kamp Darashakran. Ze heeft geen man meer, hij overleed na een lang ziekbed in Syrië. Sabah mist haar geboorteland. Zodra het kan zal ze met haar zoons terugkeren. (Foto: Wassem Al Bakri) 

Sara.JPG 

De Syrische studente Sara vluchtte twee jaar geleden naar Turkije. Ze houdt zich vooral bezig met de kinderen. "Ik ben bang dat ze hun connectie met Syrië verliezen en probeer dat tegen te gaan door me in te zetten als vrijwilliger," zegt ze. (Foto: Turkse Rode Halve Maan)  

p-TUR0157.jpgMeryem werkt voor de Rode Halve Maan in Urfa. Dit is een Syrisch vluchtelingenkamp in Turkije. Ze vermaakt de kinderen en praat met hen. "Ik probeer te voorkomen dat kinderen zich gaan vervelen. Daarom organiseer ik allerlei activiteiten voor hen." Ook vindt Meryem het belangrijk dat ze over hun gevoelens spreken zodat ze de nare gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt kunnen verwerken. (Foto: Turkse Rode Halve Maan)