Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Waar ging de opbrengst van Giro555 op de Filipijnen naartoe?
7 november 2014 |

Waar ging de opbrengst van Giro555 op de Filipijnen naartoe?

In de eerste negen maanden na tyfoon Haiyan is 17,3 miljoen euro besteed aan noodhulp en wederopbouw voor de slachtoffers op de Filipijnen. Dat blijkt uit het rapport van de samenwerkende hulporganisaties (SHO) over de bestedingen van Giro555.

Precies een jaar geleden raasde tyfoon Haiyan over de Filipijnen. Nederlanders kwamen na de ramp massaal in actie en gaven ruim €36 miljoen aan Giro555. Bijna de helft van de opbrengst van de actie 'Help slachtoffers ramp Filipijnen' is al besteed aan noodhulp: huisvesting, voedselhulp en schoon drinkwater.

"Er is in het eerste jaar na de ramp veel gedaan", stelt Giro555-actievoorzitter Henri van Eeghen. Uit de opbrengst van Giro555 zijn 125.000 mensen geholpen met onderdak. Er zijn 120.000 waterzuiveringskits uitgedeeld en 31.000 voedselpakketten, terwijl maar liefst 51.000 kinderen schoolmaterialen kregen." 

haiyan-hulp-verkleind.jpg 

Inmiddels zijn de inwoners van de Filipijnen volop bezig met de wederopbouw van hun land. "We zien enorme wilskracht en een groot optimisme onder de Filipino's", aldus Van Eeghen. Duizenden werken aan de reparatie of nieuwbouw van hun huis. Tienduizenden mensen hebben alweer toegang tot schoon drinkwater en tientallen hulpprogramma's geven mensen nieuwe kansen op een eigen inkomen. 

De samenwerkende hulporganisaties zullen nog tot eind 2015 een steuntje in de rug blijven bieden met de opbrengst van Giro555. De resterende € 18,4 miljoen is bedoeld voor wederopbouw, en dan met name voor het herstel van huizen en bronnen van inkomsten. "Als hulporganisaties blijven we de slachtoffers van de tyfoon ondersteunen met onder meer boten, landbouwgereedschap, zaden, visnetten, maar ook trainingen of startkapitaal, zodat mensen weer een toekomst kunnen opbouwen", besluit Van Eeghen. Ook het Rode Kruis is nog volop bezig met ondersteuning van de wederopbouw in de provincie Leyte.

SHO en Giro555

De samenwerkende hulporganisaties (SHO) is een initiatief van het Nederlandse Rode Kruis, CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision. Bij uitzonderlijke humanitaire rampen slaan deze 10 hulporganisaties de handen ineen met de openstelling van giro 555. Via Giro555 vragen zij mensen in Nederland geld te storten voor hulp aan slachtoffers van rampen. Giro555 houdt het Nederlandse publiek voortdurend op de hoogte over de ramp, de hulpverlening en de bestedingen van het Nederlandse geld. Op 5 november 2014 hebben de hulporganisaties Giro555 geopend voor hulp aan de slachtoffers van de ebola-ramp.