Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Waarom wil 3FM Serious Request jongeren in conflictgebieden helpen?
15 december 2015 |

Waarom wil 3FM Serious Request jongeren in conflictgebieden helpen?

​#SR15 - Waarom wil 3FM Serious Request jongeren in conflictgebieden helpen? Is dit een stille ramp? In welke landen gaan we jongeren helpen? En kan 3FM met Serious Request dit probleem oplossen? De antwoorden op deze en andere vragen lees je hier.

jongeren-conflictgebied.jpg

 Kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek leren buiten. (Nelly Muluka, IFRC)

 Q: Wat is een stille ramp?

A:         Een stille ramp is een mondiaal probleem dat miljoenen mensen raakt, maar waarvoor geen aandacht is in de pers en waar geen geld voor binnenkomt. Sinds 2004 zet NPO 3FM met de actie elke jaar succesvol een stille ramp op de kaart. De afgelopen jaren werd aandacht gevraagd voor vluchtelingen in Darfur, familiehereniging in DR Congo, slachtoffers van landmijnen, de noodzaak van schoon drinkwater, vluchtelingen, malaria, kinderen die hun ouders hebben verloren aan aids, moeders en kinderen, getroffen door oorlog en conflicten, babysterfte en vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden.

Q: Is dit een stille ramp?

A:         Hoewel er voldoende aandacht is voor oorlog en vluchtelingen, is er geen aandacht voor jongeren en de consequenties van de oorlog voor hun ontwikkeling. De primaire hulpverlening is gericht op opvang en eerste levensbehoeften. Dat is belangrijk en logisch. Toch is de next generation de generatie die de wereld kan veranderen, verbeteren, opbouwen. De mensen in de conflictgebieden willen met hun kinderen een toekomst op kunnen bouwen om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. Daarvoor is ontwikkeling nodig en opleiding. En daar zetten 3FM en het Rode Kruis zich met deze editie van 3FM Serious Request voor in. Wij willen de mensen in het land helpen om een toekomst op te bouwen. Zodat ze niet hoeven te vluchten. Wil je meer weten over de vluchtelingen campagne kijken dan op www.rodekruis.nl

kind21.jpg
  Deze jongeren kunnen straks hun wereld vormgeven, maar daarvoor is opleiding en persoonlijke ontwikkeling nodig. (Foto: Mayar Al-Korany, SARC)

Q: Wat is het doel van Serious Request 2015?

A:         Voor de editie 2015 vraagt 3FM Serious Request aandacht voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren in oorlogsgebieden. Voor 50 miljoen kinderen en jongeren in conflictgebieden staat de ontwikkeling stil. Zij kunnen niet naar school omdat ze geen schoolspullen hebben, omdat ze getraumatiseerd zijn, omdat ze moeten werken om te kunnen eten of omdat ze geen spullen hebben om een beroep te leren. Terwijl deze next generation de toekomst van het land is. Serious Request 2015 roept op om deze kinderen en jongeren te helpen en daarmee deze generatie en dus de samenleving in die gebieden een toekomst te geven. Keep Them Going!

Concrete voorbeelden:

  • In Democratische Republiek Congo gaat in gebieden waar conflicten zijn of waren 40% van de kinderen niet naar school.
  • In Syrië en Zuid-Soedan kan de helft van de kinderen niet of nauwelijks naar school.
  • In de Centraal Afrikaanse Republiek gaat slechts 1 op de 7 kinderen naar de middelbare school.

Q: In welke landen gaan  we jongeren helpen?

A:         Een deel van de opbrengst zal door het Rode Kruis besteed worden aan jongeren in onder meer Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en Democratische Republiek Congo. 

Q: Kan 3FM met Serious Request dit probleem oplossen?

A:         We zeggen niet de allesomvattende oplossing te hebben voor deze ramp, maar we gaan zoveel mogelijk jongeren helpen met met scholing, beroepstraining, psychische hulp en een basis waarmee in levensonderhoud kan worden voorzien, waardoor ze een toekomst op kunnen bouwen.

Kind-3.jpg
  Het is heel belangrijk dat jongeren beroepstraining krijgen zodat ze hun land weer kunnen opbouwen. (Foto: Tomas Bertelsen, IFRC)

Q: Waarom is het belangrijk kinderen en jongeren in conflictgebieden te helpen?

A:         Met het ingezamelde geld van 3FM Serious Request 2015 helpt het Rode Kruis jongeren met scholing, beroepstraining, psychische hulp en een basis waarmee in levensonderhoud kan worden voorzien.

In gebieden die geteisterd worden door conflicten kunnen bijna 50 miljoen kinderen en jongeren niet of niet regelmatig naar school, of gebruik maken van een beroepsopleiding. In Syrië en Zuid-Soedan krijgen 6,2 miljoen kinderen en jongeren geen onderwijs. Onderwijsmaterialen zijn niet beschikbaar, er is geen geld voor scholing, scholen zijn verwoest. Jongeren moeten primair overleven of helpen mee het gezin van voedsel te voorzien. Deze jongeren kunnen straks hun wereld vormgeven, maar daarvoor is opleiding en persoonlijke ontwikkeling nodig. NPO 3FM en het Rode Kruis zetten zich in december 2015 voor hen in.

Q: Waarom juist jongeren?

A:         Jongeren vallen tijdens een oorlog vaak tussen wal en schip, waardoor hun ontwikkelingskansen worden afgesneden. Deze next generation speelt een belangrijke rol in de opbouw van een samenleving of gebied na een oorlog. Daarvoor is opleiding nodig en ontwikkeling. Daarvoor is zelden aandacht.

Meer vragen?

Meer vragen en antwoorden, bijvoorbeeld over wat er met het ingezamelde geld gaat gebeuren, vind je bij de meest gestelde vragen over Serious Request.