Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Debat: Wat als de bom valt op Rotterdam?
22 januari 2014 |

Debat: Wat als de bom valt op Rotterdam?

​​Wat als de bom valt op Rotterdam?

Waarom telt de wereld ondanks hun vernietigende kracht nog steeds zoveel kernwapens? Op maandagavond 27 januari gaan verschillende kernwapen- en veiligheidsexperts en politici hierover met elkaar in gesprek. Het debat zal geopend worden door het Rode Kruis. 

17.000 bommen

De wereld telt nog steeds 17.000 bommen – waarvan er 20 in Nederland liggen. Zo lang er kernwapens zijn, blijft niemand buiten gevaar voor een ramp met verwoestende gevolgen voor mensen, zonder dat we in staat zijn onszelf hiervoor te behoeden.

Aanval op Rotterdam

Op basis van bevolkingsaantallen en feiten over de korte- en lange termijn effecten van explosies van kernbommen heeft IKV Pax Christi een realistisch scenario geschetst over wat er zou gebeuren als kwaadwillenden een kernbom in handen krijgen en deze in Europa’s belangrijkste havenstad tot ontploffing brengen. De belangrijkste conclusie: met geen mogelijkheid is Nederland in staat zich goed voor te bereiden op een dergelijke ramp en de bevolking van Rotterdam en omstreken adequaat te beschermen.

Sprekers

Hanneke van Sambeek (clustermanager strategie, beleid en vereniging, Rode Kruis)​, Michiel Servaes (PvdA Woordvoerder Buitenland), Raymond Knops (CDA Woordvoerder Defensie), Hans Kristensen (Nuclear Information Project), Peter Herby (Noorse Rode Kruis), Lars Pohlmeier (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) en Wilbert van der Zeijden (IKV Pax Christi) . De gesprekleider is Vrij Nederland-journalist Harm Ede Botje.

Zeker zijn van een plek?

Plaatsen zijn te reserveren via de website van Humanity House.