Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Wat gebeurt er met de opbrengst van Giro555?
28 november 2014 |

Wat gebeurt er met de opbrengst van Giro555?

In de live-beelden van de nationale inzamelingsactie Stop de ebola-ramp kon je ze vandaag vaak voorbij zien komen: de landkaart met daarop de acties in Nederland en daarnaast de kaart van het getroffen gebied in West-Afrika. Eva Smits van het Rode Kruis geeft uitleg.

Eva Smits is de hele dag in de weer met punaises en briefjes. Ze symboliseren de acties in Nederland en de hulp in West –Afrika. Er komen halverwege de ochtend steeds meer acties bij in Nederland. Dan kan Eva Smits ook weer een punaise in West-Afrika zetten. Want hoe meer geld er ingezameld wordt, hoe meer er gedaan kan worden voor de slachtoffers van ebola.

ebola-acties-nederland.jpg Om half twaalf 's ochtends begint de landkaart langzaam vol te lopen met acties in Nederland. Eva Smits houdt alle donaties bij.

Noodonderwijs voor kinderen

De kinderen in Sierra Leone gaan nu al bijna een half jaar niet meer naar school. Eva wijst naar de provincie Port Loko aan de kust van Sierra Leone. Wegens besmettingsgevaar zijn de scholen daar al dicht sinds 11 juni 2014. Save the Children, één van de hulporganisaties achter Giro555, verzorgt nu lessen via radio en tv. In Port Loko, maar ook veel andere plaatsen in het rampgebied. Zo kunnen kinderen vanuit hun eigen huis weer 'naar school'. Marjan Kruijzen van Cordaid is nu in Sierra Leone en beschrijft het straatbeeld:  "Je ziet geen kinderen meer op straat in hun schooluniformen. Iedereen houdt zijn kinderen angstvallig thuis."

Voedselhulp 

"Bong in Liberia is een van de zwaarst getroffen gebieden, met 7.168 getelde besmettingen en 1.398 overledenen", vertelt Eva Smits. "De kostwinners blijven thuis. Markten zijn dicht en op akkers wordt niets meer verbouwd. Op de grote wegen wordt nog maar nauwelijks marktwaar vervoerd. We noemen dat 'voedselonzekerheid'. Inmiddels eet 70% van de mensen in buurland Sierra Leone nog maar één maaltijd per dag. Voor de ebola-ramp waren dat er wel twee of drie." Hulporganisaties achter Giro555 zoals Cordaid en World Vision zorgen dat families in quarantaine en andere kwetsbare mensen voedselhulp krijgen.

ebola-hulp-west-afrika.jpg 

Eva Smits legt nieuwslezer Rick van de Westelaken uit waar de opbrengst van Giro555 aan besteed zal worden

Veilige begrafenissen 

Eva Smits wijst weer op de kaart: "Dit is Macenta in Guinee, dichtbij de grens met Liberia en Sierra Leone. In december 2013 is de ebola-epidemie in West-Afrika hier begonnen. Na de besmetting van een tweejarig jongetje heeft het virus zich razendsnel verspreid. Vooral doordat mensen besmet raakten tijdens begrafenissen. Lichamen werden in huizen opgebaard en door nabestaanden aangeraakt en gewassen." Veilige begrafenissen zijn cruciaal om de verspreiding van het virus te stoppen. Dat wil zeggen: met getrainde begrafenisteams en lichamen in veilige bodybags. Het Rode Kruis,  één van de hulporganisaties achter Giro555, heeft honderden teams getraind.

Dit zijn de activiteiten van de hulporganisaties achter Giro555:

  • Blauw =  noodonderwijs via radio & tv
  • Groen = preventie & voorlichting
  • Geel = voedselpakketten
  • Zwart = veilige begrafenissen
  • Wit = medische goederen voor ebola-klinieken
  • Rood = ebola-behandel- & isolatiecentra

Bekijk ook het volledige Giro555-overzicht en ontdek wat we samen kunnen doen voor slachtoffers van de ebola-ramp.

Bel met 0800-1112 

Het actieteam roept iedereen op om te bellen naar het actienummer 0800-11 12.

Overmaken op Giro555?

Wil je een donatie overmaken? Gebruik het IBANnummer van Giro555. Dat is NL08 INGB 0000 000555 (zeven nullen), ten name van SHO in Den Haag.

Of doneer via de online doneermodule via de rode button.