Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Wat je moet weten over het zikavirus
13 juli 2016 |

Wat je moet weten over het zikavirus

#ZikaVirus Al zestig Nederlanders hebben sinds het begin van dit jaar het zikavirus opgelopen tijdens een reis naar Zuid- of Midden-Amerika. Waarschijnlijk is dit aantal in werkelijkheid zelfs hoger, omdat slechts een op de vijf besmette personen de symptomen van de ziekte krijgt. Hoewel zika een relatief milde ziekte is, zijn er wel aanwijzingen dat een infectie met het virus tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Pas dus op als je zwanger bent of wilt worden.​

​​Zikavirus_rode_kruis_mug.jpg

​​Een Aedes mug steekt zijn slachtoffer. (foto: wikipedia)

Hoe loop je het op?​

Je kunt zika krijgen als je gestoken wordt door de zogenaamde Aedes mug. Dat is dezelfde mug die ook gele koorts, dengue en chikungunya verspreidt. Deze muggen komen in Nederland niet voor, de kans dat je de ziekte in Nederland oploopt is dus klein.  Toch is er wel een risico, omdat het virus soms ook via seksueel contact overgedragen kan worden. Mannen die in risicogebied geweest zijn, kunnen het virus ongemerkt bij zich dragen en bij thuiskomst hun vrouw besmetten. Mannen die terugkomen uit een land waar het zikavirus heerst, wordt daarom aangeraden om de eerste twee maanden na terugkomst een condoom te gebruiken bij seksueel contact.

Symptomen

Het zikavirus verloopt over het algemeen mild.  Je kunt er lichte hoofdpijn van krijgen, maar ook huiduitslag, koorts, oogslijmvliesontsteking en gewrichtspijn. De meeste mensen herstellen binnen een week en ervaren geen ernstige problemen. Voor zwangere vrouwen ligt dit anders. Wetenschappers zijn het er over eens dat er een verband bestaat tussen besmetting met het zikavirus bij een zwangere vrouw en microcefalie bij het ongeboren kind. Microcefalie is een afwijking waarbij het kind een te kleine schedel heeft waardoor de hersenen onderontwikkeld blijven.

Wat kun je er tegen doen?

Ben je zwanger? Probeer de risicolanden dan te vermijden. En neem preventieve maatregelen als je toch op reis moet. Dit kun je doen:

Draag bedekkende kleding
Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat
Slaap onder een klamboe

Wacht minimaal een maand met zwanger worden als je in risicogebied geweest bent. Je kunt het virus namelijk opgelopen hebben, zonder het te weten. 
Momenteel loop je vooral in Zuid- en Midden-Amerika kans op besmetting met het zikavirus. Een volledige lijst met landen waar het virus voorkomt vind je op de website van het RIVM​.

Meer informatie over het zikavirus?


Artikel delen?