Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Wat te doen bij een hersenschudding?
6 juli 2016 |

Wat te doen bij een hersenschudding?

#EHBO-Het kan iedereen gebeuren. Je loopt keihard met je hoofd tegen het keukenkastje, of valt van je fiets en komt op je hoofd terecht. Je hebt het misschien niet meteen in de gaten, maar het kan zijn dat je er licht traumatisch hersenletsel door oploopt. In de volksmond ook wel een hersenschudding genoemd.

Hersenschudding.jpg Bevroren groenten kunnen prima dienstdoen als coldpack. (Foto: Rode Kruis)

Tijdens een klap of stoot tegen het hoofd worden de hersenen voor korte tijd letterlijk door elkaar geschud. De hersenen raken hierbij meestal niet (langdurig) beschadigd.  Maar je kunt van een hersenschudding wel flink last hebben. Hoofdpijn, misselijkheid, evenwichtsproblemen en duizeligheid komen vaak voor. Wat kun je doen als jij of iemand in je omgeving een (vermoedelijke) hersenschudding heeft?

Ernst vast stellen

Meestal is de schedel sterk genoeg om het hoofd tegen een val, stoot of klap te beschermen. Toch is het mogelijk dat de schedel of zelfs de hersenen tijdens het incident beschadigd zijn geraakt. Als iemand langer dan 1 minuut zijn bewustzijn verliest of stuiptrekkingen krijgt: bel direct 112.

Blijf stil liggen

Tijdens de klap kan er ook nek- en wervelletsel zijn ontstaan. Vertel het slachtoffer daarom voor de zekerheid in eerste instantie stil te blijven liggen. Herhaal dit regelmatig,  iemand met (licht) hersenletsel vergeet opdrachten nogal snel. Bij twijfel: bel 112.

Koelen

Dek eventuele wonden af met pleisters en of steriel gaas. Om zwellingen tegen te gaan kun je de bult of buil koelen. Gebruik  hiervoor een coldpack. Als je dat niet hebt, volstaat een pak vriesdoperwten ook (nooit direct op de huid leggen).

Don’ts

Drink geen alcohol en gebruik geen slaapmiddelen of andere verdovende medicijnen, deze kunnen de mogelijke effecten van een hersenschudding versterken. Ga ook geen voertuig besturen of (intensief) sporten voor de dokter gezegd heeft dat dit kan.

Blijf alert

Houd mensen, met name kinderen, met een mogelijke hersenschudding goed in de gaten. Het kan zijn dat de gevolgen van de hersenschudding niet direct zichtbaar zijn. Artsen geven daarom soms het advies mee om slachtoffers elke twee uur wakker te maken. Volg dit advies op en bel direct de huisarts als het slachtoffer:
 
• Niet goed reageert of niet goed wakker te krijgen is
• Zich anders gedraagt of duidelijk in de war is
• Moeite krijgt met praten, armen of benen niet goed kan bewegen of slecht gaat zien
• Hoofdpijn heeft die steeds erger wordt
• Bloed of vocht uit het oor verliest
• Vier uur na de klap zijn geheugen nog niet terug heeft
• Blijft braken en misselijk is

Meer weten over een hersenschudding of meer EHBO-tips? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Artikel delen?