Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis roept op: wees voorbereid op de hitte
16 juli 2014 |

Rode Kruis roept op: wees voorbereid op de hitte

Als het kwik boven de 30 graden stijgt, spreken we van tropische warmte. Dat betekent dat er maatregelen nodig zijn om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.

Heerlijk, die zomer. Ons humeur stijgt vaak mee met de temperatuur. Totdat het te warm wordt. Het warme weer brengt in het bijzonder voor ouderen, kinderen, sporters en bezoekers van evenementen risico's met zich mee. Deze groepen kunnen misschien wat extra hulp gebruiken tijdens de hitte.

Wees voorbereid op de hitte

  • Bij extreme hitte is het belangrijk om voldoende water te drinken, ook als je geen dorst hebt. Ga uit van gemiddeld 2-3 liter vochtinname per persoon per dag, maar vermijd alcohol. Zo voorkom je uitdroging.
  • Wil je je huis zo lang mogelijk koel houden, wees dan overdag consequent met de zonwering en sluit overdag ook de gordijnen, terwijl je de ramen dicht houdt. Zet ze pas weer open als het buiten koeler is dan binnen.
  • Plan zo min mogelijk zware inspanning op de warmste uren van de dag en zoek af en toe verkoeling op een plek uit de zon. Maak gebruik van de koelere ochtend of de avond voor de boodschappen.
  • Op het platteland en in de bossen is het koeler dan in de stad. Zoek bijvoorbeeld een park op en blijf in de schaduw van de bomen.
  • Zorg voor afkoeling en leg af en toe een koele handdoek in je nek of neem een koele douche.

Onderweg in de auto?

Hitte is vermoeiend. Stap goed voorbereid in de auto, vooral als je een lange rit voor de boeg hebt. Neem voldoende water mee. Maak wat vaker een stop en wissel bestuurders regelmatig af. Heb je geen airconditioning, zet dan een raampje voor - en een raampje schuin tegenover achter open, zodat de lucht goed circuleert. Zorg voor goede zonwering aan de binnenkant van de zijraampjes.

Schakel hulp in

Ga komende dagen eens langs bij de mensen in jouw omgeving die vanwege de hitte waarschijnlijk wel wat hulp kunnen gebruiken. Of zorg dat je hulp kunt inschakelen van familie of buren. Heb je vragen of zorgen over hitte en gezondheid? Overleg dan met je huisarts, apotheek of de regionale GGD.

Checklist Hitte

Meer van onze tips vind je in de checklist hitte. Zolang de hitte aanhoudt deelt het Rode Kruis adviezen via de website en sociale media. Ook de EHBO-app van het Rode Kruis houdt je op de hoogte. Download de app en schakel de functie in dat je via je mobiel op de hoogte gehouden wilt worden. Al 250.000 mensen gingen je voor.