Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Wees voorbereid op verwachte hitte
17 augustus 2012 |

Wees voorbereid op verwachte hitte

Het KNMI verwacht voor het hele land zeker tot met zondag aanhoudende hitte. Aan de kust kan een wind van zee later in de middag verkoeling brengen. Waarschijnlijk houdt de hitte maandag en dinsdag in het oosten en met name in het zuidoosten nog aan.

De zon is natuurlijk lekker voor als je een weekend kampeert, in de tuin werkt of naar een (muziek)festival gaat. Maar warm weer brengt ook risico’s met zich mee.  Het kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn, of het zorgt voor huidproblemen zoals jeuk en uitslag. In ernstiger situaties loop je risico op zonnebrand of zonnesteek, flauwte en uitdroging. 

Bescherm je zelf

  • Drink voldoende water. Ook als je geen dorst hebt. Zo voorkom je uitdroging.
  • Zorg dat je onderweg altijd een fles water bij je hebt.
  • Bescherm je tegen de zon met zonnecrème, zonnebril, lichte kleding en een petje. Ook als het niet stralend weer is kan je huid verbranden.
  • Vermijd zware inspanning op de warmste uren van de dag tussen 12.00 en 16.00 uur en zoek de schaduw op.
  • Zorg voor koelte: Ga bijvoorbeeld naar een plek uit de zon, waar een verkoelend windje staat. Leg af en toe een koele handdoek in je nek of neem een koele douche.
  • Voorkom dat je huid verbrand door de juiste beschermingsfactor te gebruiken. Hoe lang je in de zon kan blijven, is afhankelijk van de zonkracht, je huidtype en weerkaatsing door water of zand. De meeste fabrikanten geven op de verpakking van de crème richtlijnen en een tijdsindicatie aan.

Eerste Hulp bij ...?

Download de EHBO-app van het Rode Kruis of kijk op de website voor Eerste Hulp tips bij gevallen van bijvoorbeeld zonnesteek, alchoholvergiftiging of insectenbeten.

Blijf up to date

Houdt radio en tv in de gaten voor het verwachte verloop van de temperatuur. Ook de website van het KNMI www.knmi.nl geeft uitgebreide informatie over het weer en de bijbehorende weerswaarschuwing in jouw regio.

Zorg voor elkaar

Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn. Niet alleen ouderen, maar ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen behoren tot de risicogroepen.