Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Deze vluchtelingen weigerden geen voedselpakketten
31 augustus 2015 |

Deze vluchtelingen weigerden geen voedselpakketten

Het is ons bekend dat er een video circuleert waarbij het lijkt alsof vluchtelingen voedselpakketten van het Rode Kruis weigeren. Over de video is een hoop commotie ontstaan. We hebben navraag gedaan bij onze collega's van het internationale Rode Kruis. Zij lieten weten dat de beelden buiten de context zijn geplaatst.

 

De video is opgenomen op 21 augustus 2015, de ochtend nadat de noodsituatie is afgekondigd aan de Macedonische grens. Het sluiten van de grens leidde tot frustratie bij de vluchtelingen die wilden oversteken. Het enige wat ze op dat moment wilden was toestemming krijgen om de grens over te steken.

Bij de selectie van hulpgoederen houdt het Rode Kruis overigens altijd rekening met de lokale vraag. De voedselpakketten die in dit geval werden uitgedeeld, bestonden uit water, koekjes, ingeblikte vis, sap, thee, crackers, rozijnen, suiker, natte doekjes en plastic bekers. Geen van deze producten zijn niet-halal. De vluchtelingen weigeren de pakketten dan ook niet omdat ze niet-halal zouden zijn.

‚Äč