Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Welkom Winkel Utrecht heeft vrijwilligers nodig
18 september 2015 |

Welkom Winkel Utrecht heeft vrijwilligers nodig

​#WelkomWinkel – Het Rode Kruis Utrecht heeft op 17 september 2015 een Welkom Winkel geopend. Vrijwilligers doen hun best de winkel in goede banen te leiden, maar er is behoefte aan meer hulp. “Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom”, zegt projectmedewerker Katrien Visser.

WWUtrecht.jpg
 Coördinator Katrien Visser hoopt dat er een constante stroom ontstaan van mensen die spullen inleveren.

“Op dit moment zitten er 500 vluchtelingen in de Jaarbeurs”, zegt Katrien Visser. Ze coördineert de Welkom Winkel in Utrecht. “Het zijn allemaal mannen, dus we hebben hier warme mannenkleding nodig. Ze hebben ook behoefte aan gezelschapspellen zodat ze zich kunnen vermaken in het opvangcentrum”, vertelt Visser. Ze hoopt dat er een constante stroom ontstaat van mensen die spullen inleveren. Zo snel mogelijk wil ze kleding uitdelen aan de vluchtelingen. “Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan en als we daar als Rode Kruis aan bij kunnen dragen vind ik dat heel mooi”, zegt ze.

WWUtrecht2.jpg
  "Die foto van dat aangespoelde jongetje Aylan blijft op mijn netvlies staan" , zegt vrijwilliger Liesbeth Verhoef.  


"We zijn aangeslagen"

Vrijwilliger Liesbeth Verhoef denkt er precies zo over. Ze is druk bezig met het uitzoeken van kleding.  Tientallen broeken en truien vouwt ze op en ze legt ze op een tafel neer achter de inleverbalie. “Die foto van dat aangespoelde jongetje Aylan, die blijft op mijn netvlies staan”, zegt ze. “Ik heb zelf kinderen en kleinkinderen en ik moet er niet aan denken dat die verdrinken.” Ondertussen blijven de mensen die spullen neerleggen bij de inleverbalie binnenstromen. Mattijn Boerkamp brengt ook een groot pakket kleding. 

 WWUtrecht1.jpgMattijn Boerkamp brengt broeken en truien zodat de vluchtelingen het niet koud hebben in de winter.

"Ik heb mijn hele huis doorzocht"

“We waren thuis erg aangeslagen door alle nare beelden op tv. Het is toch vreselijk als je je land moet verlaten, dat wil niemand”, zegt Boerkamp. Hij geeft een stapel broeken en truien aan een vrijwilliger. “Ik wil graag wat doen voor deze mensen en ik hoop dat de kleding die ik geef hen zal verwarmen. Ze komen namelijk uit een ander klimaat met hogere temperaturen dan hier. Onze koude winters zijn ze niet gewend”, zegt hij terwijl hij de winkel uitloopt. Hij is nog niet weg of de volgende zakken worden binnengebracht. Dit keer door Marel Rödel. “Ik ben student en heb niet veel geld, dus dat kan ik niet doneren. Spullen wel. Ik heb mijn hele huis doorzocht!” vertelt ze.

 WWUtrecht3.jpg  Marel Röder zal haar mannelijke huisgenoten aansporen om ook kleding te brengen.
   
Marel heeft truien bij zich, sjaals, een jas en een spelletje kaarten. Ze leeft erg mee met de vluchtelingen. “Ik zou doodsbang zijn als ik moest vluchten naar een onbekend land waarvan ik de taal niet spreek”, zegt ze. Ze hoopt dat ze mannen in de jaarbeurs op weg kan helpen met haar kleding. “Ik ga zeker terugkomen met nieuwe spullen. Ik zal mijn mannelijke huisgenoten aansporen of zij ook kleding willen doneren”.

Wil je ook spullen brengen naar een Welkom Winkel of helpen als vrijwilliger? Klik hier voor meer informatie.

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

 

Naar dit artikel wordt verwezen vanaf de landingspagina van het Rode Kruis-jaarverslag 2015. Ga terug naar het jaarverslag 2015.