Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Wereld Eerste Hulp Dag 2014: omstanders worden helden
13 september 2014 |

Wereld Eerste Hulp Dag 2014: omstanders worden helden

‚ÄčAls elke minuut telt, bij een ongeval, een zware verwonding of een acute aandoening, zijn omstanders de helden. Tenminste als zij eerste hulp kunnen bieden. Op Wereld Eerste Hulp Dag, zaterdag 13 september 2014, roept het Rode Kruis Nederlanders op om een EHBO-cursus te gaan volgen.

Een ongeluk of noodsituatie kan iedereen op elk moment van de dag overkomen. Kennis van eerste hulp en training kan in dit soort situaties levens redden. Toch weten omstanders niet altijd wat ze moeten doen. Helaas beschikt maar 3% van de Nederlanders over aantoonbare eerstehulpkennis. Het Rode Kruis vindt dat de EHBO-kennis in Nederland flink opgeschroefd moet worden.

EHBO-kennis vergroten

In noodsituaties of bij ongelukken wordt 90% van de levens gered door omstanders. Een geblokkeerde luchtweg bijvoorbeeld, kan na vier minuten al fataal zijn. Hulpdiensten zijn niet altijd snel genoeg ter plaatse. Het Rode Kruis geeft verschillende EHBO-workshops met als doel de kennis van eerste hulp in Nederland te vergroten.

Eerste hulp bij kinderen

Nieuw bij het Rode Kruis is de cursus EHBO voor baby's en kinderen. Veel voorkomende ongevallen bij kinderen zijn verslikking, bewusteloosheid, hersenschudding, verstuiking, vergiftiging, brandwonden en een huidwond. In slechts 3 uur tijd leren ouders in een workshop EHBO voor baby's en kinderen wat zij moeten doen in een noodsituatie. Vooral voor ouders van jonge kinderen is het belangrijk om te weten hoe te handelen bij een ongeval. Op die manier kunnen zij hun kind op de juiste manier helpen als dat nodig is.

 

Eerstehulpverlening en eerstehulponderwijs

Het Rode Kruis staat voor hulp aan mensen in nood, maar biedt ook eerstehulpverlening en eerstehulponderwijs. In Nederland gaat eerste hulp niet alleen over eerstehulpverlening bij rampen en calamiteiten, maar ook bij kleine en grote evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse, het carnaval en Koningsdag. Om het belang van eerste hulp onder de aandacht te brengen, riep het Rode Kruis in 2000 de tweede zaterdag van september uit tot Wereld Eerste Hulp Dag.