Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Wereld Landmijnendag 2010
2 april 2010 |

Wereld Landmijnendag 2010

Op 4 april 2010 is het voor de vijfde keer Internationale Landmijnendag. Op deze manier probeert de VN mensen bewust te laten worden van het landmijnenprobleem.

 
Landmijnen zijn goedkoop om te maken maar blijven nog jaren na een conflict liggen. Hierdoor maken ze veel burgerslachtoffers, waaronder een groot aantal kinderen. Slachtoffers die ontploffingen overleven hebben vaak te maken met het verlies van ledematen en/of andere verwondingen. De gevolgen van een ontploffing zijn niet alleen fysiek van aard, maar ook sociaal, psychisch en economisch. Hierbij komt dat mijnen moeilijk op te sporen zijn en het ruimen ervan erg kostbaar is.
 
Anti-personeelmijnen zijn verboden volgens het Ottawa Verdrag. Ondertussen zijn er 156 landen partij bij dit verdrag. Sinds de totstandkoming van het verdrag is het aantal slachtoffers van landmijnen sterk gedaald en zijn er al grote aantallen mijnen vernietigd. Maar hulp blijft nodig.
 
Het Rode Kruis zet zich wereldwijd in voor universele ratificatie en naleving van het verdrag. Bovendien besteedt het Rode Kruis in al haar programma's aandacht aan deze problematiek door het verzamelen en uitwisselen van informatie tot het zorgen voor medische hulp en re-integratie.
‚Äčlandmijnen dag.jpg