Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Wereldvoedseldag: honger in Lesotho en Namibië
16 oktober 2016 |

Wereldvoedseldag: honger in Lesotho en Namibië

​​​​Het is vandaag Wereldvoedseldag. Lisette Gotink, werkzaam voor het Nederlandse Rode Kruis, bracht onlangs een bezoek aan het Afrikaanse Lesotho en Namibië. Beide landen kampen met de gevolgen van langdurige droogte. "Met name de chronische zieken, vooral HIV-patiënten, zijn zwakker door het weinige eten." Een kleine greep uit haar persoonlijke verhaal: 

Lesotho-droog.jpg Het is extreem droog in Lesotho. De mensen hebben honger en hopen op regen. 

Lesotho

Twee vrijwilligers van het Rode Kruis vertellen mij dat - nu de droogte langer duurt - zij steeds meer gezondheidsklachten horen, zoals hoofdpijn, en dat zij ook vaker dorpsgenoten moeten doorsturen naar een ziekenhuis. Met name de chronische zieken, vooral HIV-patiënten, zijn zwakker door het weinige eten.

Ik reis af naar Mafeteng. Mafeteng is één van de zwaarst getroffen districten van Lesotho. Het Lesotho Rode Kruis heeft hier met steun van het Nederlandse Rode Kruis voedselpakketen kunnen uitdelen. De pakketten bestaan uit maïsmeel, mest en zaden. Uit nood hebben veel mensen de zaden alvast geplant. Het is alleen onzeker of men kan oogsten, want dan moet het wel gaan regenen. Er wordt mij ook verteld dat er mensen zijn die de zaden zelf hebben gegeten, bij gebrek aan beter. 

IMG_2094.JPG
Ik ont​moet​ dappere, sterke vrouwen die de draad proberen op te pakken

Namibië

Namibië is ook een buurland van Zuid-Afrika, maar het is er heel anders dan in Lesotho. Bij aankomst merk ik al een groot verschil: in Namibië is het veel heter en de lucht is er heel droog. Net een immens grote zandbak. Onderweg zie ik dat één van de grote rivieren compleet droog staat. Ik zie de pijpleiding gewoon liggen, een houten bootje ernaast. Mijn collega's van het lokale Rode Kruis reageren verbaasd. Ik ​realiseer mij op dat moment ​hoe onvoorspelbaar de droogte is.

droog-rivier.jpg Deze rivier in Namibië is volledig opgedroogd.

We bezoeken een locatie waar middels landbouwactiviteiten mensen hun inkomen kunnen waarborgen. Een project gesteund door het Rode Kruis. ​Wanneer we er aankomen, is alleen een vrouw met haar twee kinderen aanwezig. Ze laat met trots haar oogst zien: een grote bak tomaten. Daar kan zij weer wat geld mee verdienen. Twee dingen werden me toen duidelijk: hulp is heel hard nodig, maar ook: hulp van het Rode Kruis komt goed terecht. Met een brok in mijn keel stap ik na anderhalve week weer in het vliegtuig terug naar huis. 

IMG_2073.JPG
De vrouw laat trots haar oogst zien: een grote bak tomaten

Help mee

Verschillende delen van Afrika worden al lange tijd door droogte geteisterd. Dit leidt er toe dat miljoenen mensen een tekort aan voedsel hebben. Met jouw steun kan het Rode Kruis zoveel mogelijk slachtoffers helpen.

 ​

Artikel delen?