Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Werk aan de winkel voor de blarenprikkers" - blog 2
22 juli 2015 |

"Werk aan de winkel voor de blarenprikkers" - blog 2

​#Vierdaagse - Persvoorlichter Iris van Deinse is voor het eerst aanwezig bij de Nijmeegse Vierdaagse. Op maandag zag ze van dichtbij de voorbereidingen van de Rode Kruis-vrijwilligers. Op de eerste echte Vierdaagse dag ziet ze de vrijwilligers in actie.

Vierdaagse foto blog Iris 1.jpg 

 

"De eerste échte Vierdaagsedag begint voor mij op de post Via Vierdaagse, de plek waar beginnende wandelaars terecht kunnen met blaren en andere ongemakken.

Op het moment dat ik poolshoogte kom nemen zijn er pas drie blaren geprikt. Het is de eerste dag en wandelaars lijken goed voorbereid, dus geen vuiltje aan de lucht. Na een half uur stroomt er toch een meute al puffend, strompelend, met rood aangelopen hoofden de tent binnen. Werk aan de winkel voor de prikkers.

Kriebels

Ondertussen ben ik op zoek naar vrijwilligers met een bijzonder verhaal. Vrijwel direct is het raak. "Al 35 jaar ben ik vrijwilliger, maar dat hoeft niemand te weten", fluistert een van de blarenprikkers me toe. Hij wil zijn eigen verhaal niet kwijt, maar ziet verderop in de tent een echtpaar 'dat ik écht moet spreken'. Eenmaal met hen aan de praat weet ik waarom. Hun liefde bloeide enkele jaren geleden op tijdens de Vierdaagse. "En dat terwijl het niet mocht, we waren beiden nog getrouwd", bekent één van de twee. Ze zijn niet de enige met kriebels, is mij verteld. Ondanks het harde werken, de nachtelijke diensturen en de smalle stapelbedjes schijnt de Vierdaagse een kweekvijver te zijn voor beginnende romances. 

Verhalen

Ik blijf me verbazen en ik denk dat die verwondering met de dag meer zal worden. Ik spreek deze week met bevlogen artsen en verplegers, chauffeurs en blarenprikkers. Ieder met zijn eigen verhaal. Van een jonge kerel die sinds een heftig ongeluk geen EHBO meer verleent maar werkt in de meldkamer, tot een jongen van 13 die een(snuffel)stage loopt bij de hulpverlening van het wandelevenement. Ik hoor dat er zelfs vrijwilligers uit andere landen komen helpen. Een Oostenrijkse met Nederlandse roots, maar ook een Engelsman huist dit jaar in het Rode Kruis-hotel. Dan hebben overheden uit andere landen ook nog eens interesse in de werkwijze van het Nederlandse Rode Kruis: een delegatie van de Japanse overheid is speciaal voor de Vierdaagse overgekomen.

Geen blarenbehandeling

Tel daar de talloze bijzondere deelnemers van de Vierdaagse maar bij op. Wanneer ik aan het einde van de ochtend sta te wachten op een cameraploeg zie ik een dochter haar moeder van dik in de 80 voortduwen door de menigte. Ik ben benieuwd naar hun verhaal, maar blarenbehandeling hebben ze niet nodig; in de volle zon passeren de twee in flink tempo de Via Vierdaagse. Eén conclusie kan ik wel trekken: de Vierdaagse zit bomvol verhalen."