Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Syrie: geen onderscheid in hulpverlening
29 maart 2013 |

Syrie: geen onderscheid in hulpverlening

“Wij kiezen partij. Wij kiezen partij voor slachtoffers”. Dat zegt van Jan Bouke Wijbrandi, voorzitter van de actie “Help slachtoffers Syrië” van de Samenwerkende Hulporganisaties. Hiermee reageert hij op de vraag of hulp wel evenredig over Syrië verdeeld wordt .

Plicht

“De noden van de mensen daar zijn ons uitgangspunt. Het gaat ons om slachtoffers, ongeacht de plek waar ze verblijven, hun achtergrond of politieke kleur. Het is onze taak en plicht mensen te bereiken die hulp nodig hebben, hoe moeilijk en gevaarlijk dat ook is. ”

Hulp in alle gebieden

Sinds het begin van de burgeroorlog biedt het Rode Kruis hulp aan de slachtoffers in zowel regerings- als oppositiegebieden. Het is onmogelijk een onderscheid te maken tussen de hulpbehoefte van burgers enkel afhankelijk van hun locatie. Grenzen en frontlinies zijn voortdurend in beweging en de ervaring leert dat mensen vluchten naar de plek waar het veilig is, ongeacht de groepering of politieke stroming die daar aanwezig is.

Alleen al afgelopen maand distribueerde het Rode Kruis:

30.000 voedselpakketten aan slachtoffers in en rondom Hama

9000 voedselpakketten voor gevluchte burgers uit voorsteden van Homs

20.000 noodhulppakketten in de regio rond Al-Bab en Manbej

 5 ton zuiveringstabletten en –middelen in Aleppo

Actie Samenwerkende Hulporganisaties

Afgelopen maandag kondigden de Samenwerkende Hulporganisaties een nationale actie aan voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. De catastrofe voor burgers uit het land is onbevattelijk groot en wordt met de dag groter. Vier miljoen vrouwen, mannen en kinderen leven onder erbarmelijke omstandigheden. De Samenwerkende hulporganisaties luiden met de actie de noodklok, daarin gesteund door een groeiende groep mensen in Nederland en journalisten die niet langer machteloos aan de zijlijn willen staan.

 
Klik hier voor meer informatie over Syrië