Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Winter in Libanon: een Syrische vluchteling vertelt
3 februari 2015 |

Winter in Libanon: een Syrische vluchteling vertelt

Door het aanhoudende winterweer is het leven van de Syrische vluchtelingen in Libanon op dit moment een ware beproeving. Een van de bewoners van het kampje Ketermaya vertelt hoe hij in korte tijd alles kwijtraakte.

winter-in-ketermaya-libanon.jpg 

Het Libanese Rode Kruis trof in Ketermaya een modderstroom aan die de toch al schamele bezittingen van de Syrische vluchtelingen heeft verwoest.

De winter maakt het leven voor de Syrische vluchtelingen in Libanon extra lastig. Zware regens en vrieskou zijn normaal voor dit gebied, maar deze winter heeft het noodweer hen echt overvallen. Het Libanese Rode Kruis trof het kampje Ketermaya aan als één grote modderpoel waar de muffe geur van natte grond overheerst. Hier proberen zo'n 50 Syrische families zo goed en zo kwaad de winter door te komen in tenten en onderkomens van tentzeil.

Radeloos en berooid

Eén van de bewoners van Ketermaya vertelt hoe het water op een dag plotseling opkwam. "Binnen de kortste keren stond er in onze tent een laag water van bijna 40 centimeter",  vertelt hij. "We hebben toen eerst onze kinderen in veiligheid gebracht. Daarna zijn we teruggekomen voor onze spullen." Maar die moeite was tevergeefs.  In een uur tijd waren de toch al schamele bezittingen van de kampbewoners verwoest. "Onze tenten zijn nu leeg. Al onze spullen zijn vernietigd en het is winter. We zijn radeloos, omdat we geen idee hebben hoe we onze geliefden moeten beschermen."

Hulp met zandzakken, gravel en zand

Het Libanese Rode Kruis heeft een team ingezet om de getroffen families in Ketermaya te helpen en hen voor te bereiden op nieuw noodweer. Hulpverleners gaven dekens uit en andere goederen om de barre winter te kunnen doorstaan. Er zijn 8.000 zandzakken in het kamp uitgedeeld en 40 kubieke meter gravel en 100 kubieke meter zand. De hulpverleners gaven bovendien instructies over de juiste plaatsing van de zandzakken, zodat het water voortaan langs de tenten zal stromen. 

Blog over de winter in Libanon

Libanon telt vele kleine informele vluchtelingenkampen waar Syrische vluchtelingen toevlucht bij elkaar hebben gevonden. Sommige families leven al jaren in dit soort kampjes. Gerard Jonkman van het Nederlandse Rode Kruis schrijft in zijn blog over de ellendige situatie van de Syrische vluchtelingen in Ketermaya.