Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws WO II verzetshelden geïdentificeerd
25 maart 2013 |

WO II verzetshelden geïdentificeerd

 De werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog heeft  de stoffelijke resten geïdentificeerd van twee tot voor kort vermiste verzetsmannen: Nicolaas van der Horst uit Amsterdam en Nicolaas Corstanje uit Den Haag. Met behulp van DNA-analyse hebben beide verzetsmannen nu een graf met een naam gekregen. Hiermee komt voor hun nabestaanden na zeventig jaar eindelijk een einde aan de onzekerheid over het lot van hun vermiste familieleden.

Nicolaas Corstanje

De 25-jarige Nicolaas Corstanje werd geboren in Goes. Voor de Duitse inval was hij in opleiding tot vlieger bij de Koninklijke Marine. Tijdens de bezetting was hij in Den Haag werkzaam als kantoorbediende. Wegens zijn verzetsactiviteiten werd hij daar in oktober 1944 gearresteerd en de dag erna op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd en begraven.

Na de oorlog kon zijn lichaam niet worden geïdentificeerd en werd hij uiteindelijk naamloos herbegraven op begraafplaats Rusthof in Leusden. Na recente opgraving en na vergelijking van het DNA-profiel van de onbekende met het DNA van de 88-jarige zuster van Corstanje, kon worden vastgesteld dat het om Nicolaas Corstanje ging.

Nicolaas 'Niek' van der Horst

Nicolaas ‘Niek’ van der Horst was een verzetsman die in augustus 1942 werd gearresteerd wegens spionage. De 29-jarige reclameadviseur werd in februari 1943 door een vuurpeloton doodgeschoten op Schiphol.

Naspeuringen van een particulier onderzoeker wezen uit dat zijn lichaam mogelijk begraven zou kunnen liggen in een naamloos oorlogsgraf in Hoofddorp. Dit graf werd onlangs voor onderzoek geopend. De identificatie kwam tot stand dankzij de overeenkomst met het DNA van een neef van Van der Horst.

Werkgroep

Er bestaat een lijst met bijna zeshonderd namen van mensen die in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog vermist zijn geraakt. Van sommigen is wel het lot bekend, maar niet de grafligging. Van anderen is onbekend wat er met hen is gebeurd. De werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog is een samenwerkingsverband van een aantal Nederlandse overheidsinstanties en partnerorganisaties, waaronder het Rode Kruis. Zij hebben de handen ineengeslagen om de ongeveer zeshonderd vermissingen op te lossen.

Emotioneel belang

Een van de kerntaken van het Rode Kruis is onderzoek te doen naar het lot van oorlogsslachtoffers en – vermisten. En de familieleden hierover in te lichten. Voor nabestaanden is dat van groot emotioneel belang. DNA-technieken hebben de kans op identificatie van vermisten vergroot.

Is een familielid tijdens de oorlog vermist geraakt in Nederland? Meldt u bij de afdeling Oorlogsnazorg, Postbus 28120, 2502KC Den Haag of via het e-mailadres vermistepersonenWO2@redcross.nl.