Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Youtubekanaal Ponkers bij protesten in Idomeni
1 december 2015 |

Youtubekanaal Ponkers bij protesten in Idomeni

#Vluchtelingen -Youtubekanaal Ponkers is voor het Rode Kruis naar het Griekse Idomeni afgereisd waar groepen vluchtelingen de grens niet over mogen en in protest zijn gegaan. “Alle vluchtelingen protesteren op hun eigen manier. Vooral de wijze waarop een aantal Iraniërs het doen, heeft ons erg geraakt”, zegt een van de Ponkers, Jesper.

idomeni615.jpg
V.l.n.r.: Marthijn van Steinvoorn, Jesper Kleijnen en Noah Zeeuw. Beeld: Ponkers

"Normaal produceren we alleen humoristische video's, maar de vluchtelingen maken zoveel indruk op ons dat we hen nu onder de aandacht willen brengen bij onze volgers", zegt Jesper Kleijnen. Samen met zijn collega's Marthijn, Noah en Rode Kruis-woordvoerder Iris van Deinse​, reist hij af naar de Griekse grensplaats Idomeni, waar duizenden vluchtelingen vastzitten omdat ze Macedonië niet in mogen.


Geen keus
De grensbewakers laten alleen Syriërs, Irakezen en Afghanen door. De rest wordt geweigerd en velen van hen zijn daarom in protest gegaan. "Vluchtelingen die niet worden doorgelaten hebben een groot probleem. Ze kunnen namelijk niet terug naar hun geboorteland", zegt Jesper. "We hebben een homoseksuele Iraniër gesproken. Hij wordt vermoord als hij blijft in Iran en ook zijn familie loopt dan gevaar. Mensen als hij hebben geen keus en moeten wel naar Europa reizen".  

IMG_5709.jpgAlleen Syriërs, Irakezen en Afghanen mogen door. De rest moet wachten. Beeld: Rode Kruis


Geen keus

De vluchtelingen protesteren op verschillende manieren en die diversiteit proberen de jongens van Ponkers in beeld te brengen. "De Marokkanen zingen met zijn allen, het lijkt wel op een voetbalstadion", vertelt Jesper. Andere bevolkingsgroepen, zoals vluchtelingen uit Bangladesh, zijn stil en houden borden vast met teksten: "Shoot us, we are not going back". "Elke keer als we met de camera langs hen lopen houden ze hun borden omhoog. Ze willen dat we hun boodschap filmen en verspreiden", vertelt hij.
idomeni515A.jpgVluchtelingen uit Bangladesh houden borden omhoog. Beeld: Rode Kruis

Geen zin

Een stuk of 15 Iraniërs hebben uit protest hun monden dichtgenaaid en zijn al een paar dagen in hongerstaking. "Dat vinden we zo heftig om te zien!" zegt Jesper. "Het erge is dat het geen zin heeft omdat de grenzen er niet door opengaan. Ik kan me er niets bij voorstellen waarom je jezelf zoveel pijn zou aandoen."

Surprise-eieren
Tussen de protesterende vluchtelingen bevinden zich kinderen. Zij spelen voetbal of vinden iets anders waarmee ze zichzelf kunnen vermaken. "Het raakt ons echt dat die kinderen zo positief blijven. Ik heb nog niemand van hen zien huilen", zegt Jesper. Samen met Noah en Marthijn deelt hij surprise eieren uit. De kinderen zijn er erg blij mee. "Je kunt zoveel leren van hen. Ondanks alle ellende zoeken ze iets om mee te spelen. Ze zitten niet te treuren in een hoekje", zegt hij. 
IMG_5763.jpgClowns toveren een glimlach op de gezichten van de kinderen. Beeld: Rode Kruis

Koude nachten
Het aantal patiënten van de Rode Kruis-vrijwilligers groeit. Veel vluchtelingen raken onderkoeld of krijgen koorts. "Het is hier koud 's nacht en de komende maanden wordt het niet warmer", zegt Jesper.
IMG_5805.jpgDe vluchtelingen zitten hier soms al een week te wachten bij de grens om door te mogen. Beeld: Rode Kruis  

Geen oplossing
Jesper, Noah en Marthijn maken zich zorgen om de vluchtelingen die niet over de grens mogen. "Ik zit straks weer in een warm huis met een pizza op de bank en heb een zacht bed om in te slapen. Maar wat moet er van al die mensen in Idomeni worden? Hoe zal het verder gaan met hen? Ik zie geen oplossing, alleen een steeds groter wordend probleem." 


Youtubekanaal Ponkers​ bestaat uit Online Content Creators Jesper Kleijnen, Noah Zeeuw en Marthijn van Steinvoorn. Zie hier deel twee van hun reis naar Idomeni: 

 Lees de blog van woordvoerder Iris over haar ervaringen in Idomeni