Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Ze bedreigden ons met wapens" - blog Ans
8 augustus 2015 |

"Ze bedreigden ons met wapens" - blog Ans

#GeweldJemen - Rode Kruis-hulpverlener Ans Groen is 7 weken in Jemen geweest. Ze heeft daar geholpen met de opbouw van een ziekenhuis in de kustplaats Aden. Een gevaarlijke missie, want er vinden regelmatig schietpartijen en bomaanslagen in de stad plaats.

Foto1.jpg 

De hulpverleners poseren samen met Ans Groen in de tent voor het nieuwe ziekenhuis.


"Het was best lastig om het ziekenhuis op te bouwen. Het gebouw waarin ik werkte is namelijk van oorsprong geen ziekenhuis, maar een Primary Health Care-centrum. Er zijn daar niet genoeg medische apparaten, waardoor veel artsen moeite hebben met het geven van medische behandelingen. Nieuwe apparatuur is niet te betalen, de banken zijn dicht en de mensen krijgen geen salaris. Ook hebben we te weinig chirurgen. Het noorden van Jemen blokkeert hun visa, dus kunnen ze niet komen om ons te helpen.

Bang voor moord

In de afgelopen weken hebben we een paar honderd mensen behandeld waarvan er 88 werden opgenomen. Het is voorgekomen dat er 3 gewonden werden gebracht waar andere patiënten en zelfs personeelsleden niet blij mee waren, omdat deze gewonden deel hadden genomen in de strijd en leed hadden veroorzaakt. Als Rode Kruis-hulpverlener moet ik gewonden natuurlijk helpen. Dat hebben we dan ook gedaan, maar we konden ze niet in ons ziekenhuis opnemen. Ik maakte me zorgen dat ze misschien in hun slaap vermoord zouden worden. Voor hun veiligheid moesten ze naar een ander ziekenhuis worden verplaatst.
foto2.jpg

De artsen konden niet alle patiënten behandelen. Sommigen waren dermate zwaargewond dat ze werden gebracht naar een ander ziekenhuis.    

Ernstige brandwonden

De meest voorkomende aandoeningen die ik heb gezien waren schotwonden en wonden door bomscherven. Op een gegeven moment kwam er een jongen van 13 binnen samen met zijn ouders. Hun keuken was in de brand gegaan vanwege een bom die strijdende partijen naar binnen hadden gegooid. De jongen was lichtgewond, maar we hielden hem toch in het ziekenhuis want zijn ouders waren zwaargewond. Zijn vader lieten we overbrengen naar een ziekenhuis, omdat hij zulke ernstige brandwonden had dat we hem niet konden behandelen. Later hoorden we dat hij alsnog overleed.


 foto3.jpg

Ans Groen heeft nog nooit zoveel bedreigingen met wapens achter elkaar meegemaakt.       

Vrees voor eigen leven

Ik vind het erg schrijnend dat iedereen die ik heb ontmoet, waaronder collega's, wel een geliefde of familielid heeft verloren door de strijd. Voor mijn eigen leven vreesde ik ook af en toe. Hoewel er een verbod is op het dragen van wapens binnen het ziekenhuis, kwamen er regelmatig gewapende mensen binnen. Terwijl ze geweren op ons richtten, probeerden ze ons te dwingen patiënten aan te nemen die andere ziekenhuizen hadden geweigerd. In zo'n situatie bleef ik rustig en probeerde de mannen te verzoeken hun wapens in een kast op te bergen. Gelukkig luisterden ze hier meestal wel naar.

Ik besef dat deze missie levensgevaarlijk was. Dergelijke bedreigingen heb ik nooit zo vaak achter elkaar meegemaakt. Voor de Jemenieten zie ik niet zo snel een oplossing komen. De strijd zal nog wel even voortduren en de bevolking wordt steeds armer vanwege de gesloten banken. Hulp van het Rode Kruis is erg hard nodig."       

Giro 6868

Het geweld in Jemen maakt enorm veel slachtoffers onder burgers. Om hen te helpen met eerste levensbehoeften en medische hulp heeft het Rode Kruis giro 6868 geopend. Doneer nu op NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), o.v.v. Geweld in Jemen, ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag. Of doneer via de rode button.